Fiat ulaže 700 milijuna eura u novi 500 EV

Fiat ulaže 700 milijuna eura u novi 500 EV

Fiat Chrysler Automobiles je objavio planove za veliko ulaganje u novi 500 EV, odnosno električno pokretanu izvedbu svog najpopularnijeg automobila. Tako će u potpunosti novi 500 EV postati najveće ulaganje ovog talijansko-američkog proizvođača automobila u jedan električni automobil do sada.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dio ovog ulaganja će otići na gradnju nove proizvodne linije u fiatovoj tvornici u Mirafioriju, u Torinu koja ove godine slavi svoj osamdeseti rođendan. NA ovoj liniji će se godišnje moći proizvoditi oko 80.000 primjeraka nove generacije Fiata 500 EV, a proizvodnja će se prema potrebi moći i povećati.

Novi 500 EV će biti baterijsko električno vozilo i prvi takav fiatov model koji će se naći u službenoj prodaji na europskim tržištima. Raniji 500e je bio namijenjen američkom tržištu. Proizvodnja novog 500 EV će započeti u drugom kvartalu sljedeće godine, a na njemu će raditi oko 1200 radnika.

U Fiatu su dali natuknuti da je 500 EV tek prvi električno pokretani model iz Mirafiorija, odnosno da će vremenom ponuda ovako pokretanih automobila proizvedenih na ovom mjestu rasti. Fiat općenito namjerava u narednih nekoliko godina uložiti preko 5 milijardi eura u proširenje i obnovu ponude, a gotovo svi novitet će biti dostupni i s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

O samom novom Fiatu 500 EV za sada nema konkretnijih podataka, no očekuje se da će nuditi mogućnost izmjene i nadogradnje baterijskog sklopa. Riječ je o rješenju koje je nagovijestio konceptni model Fiat Centoventi s početka ove godine, o kojem više možete pročitati ovdje.

Podijeli:
1