Fiat planira oživjeti Multiplu i druga stara imena

Fiat planira oživjeti Multiplu i druga stara imena

U akciji modernizacije marke i cijele grupacije, Fiat se želi pozicionirati kao proizvođač cjenovno prihvatljivih gradskih, ali po novome i električnih modela. No, neće ih lansirati pod novim imenima

U talijanskom Fiatu slijede ostatak industrije pa, zajedno sa svojim koncernom Stellantis, planiraju iskoračiti u budućnost predstavljanjem gomile novih modela u narednim godinama. Svi oni će, dakako, biti na električni pogon i spremni za budućnost iza 2030. ili 2035. godine, kada bi u većini razvijenih zemalja mogle stupiti na zabranu prodaje novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Fiat se u toj priči pozicionira kao i ranije, želi biti percipiran kao proizvođač relativno jeftinih, ekonomičnih, malenih gradskih automobila, koji se ističu svojim dizajnerskim rješenjima. U modernizaciji asortimana, pak, ne udaljavaju se od tradicije, pa i danas u ponudi imaju modele naziva Fiat 500, Tipo i Panda, barem kada je riječ o domicilnom im i europskom tržištu.

Od Pande do Topolina

U planovima za naredne godine lansiranje je još nekoliko modela poznatog imena. Tako bi se tijekom sljedeće godine trebao pojaviti novi Fiat 600, neizravni nasljednik nekadašnjeg “Fiće” i popularnog Seicenta, koji će s njima dijeliti samo ime. U stvarnosti će to biti kompaktni ili čak “subkompaktni” crossover, dužine tek 4 metra i električnog pogona, ali će dolaziti i u hibridnoj varijanti (zasnovanoj na platformi CMP). Trebao bi se početi proizvoditi tijekom 2023. u Fiatovoj tvornici u Poljskoj.

Za 2024. godinu plan je oživjeti još jedno kultno ime – Fiat Panda će tako vjerojatno postati novi ultrakompaktni gradski električni automobil, a aktualni hibrid će biti ugašen 2026.

Nasljednik trenutačnih modela Tipo i 500X, pak, bit će neka nova, buduća, Fiat Multipla. Smjena u ovom polju dogodit će se oko ili nakon 2024. godine. Po mnogima najružniji, ali relativno praktičan, automobil iz prošlosti tako bi se trebao ponovno roditi u nekoj novoj formi, i sasvim drugačijeg karaktera. I za kraj, u talijanskoj kompaniji razmatraju revitalizaciju još jednog klasika. Prema nekim informacijama, mogli bi pod svoju marku prilagoditi aktualni mini automobil Citroën Ami i nazvati ga – Topolino.

YouTube MP3 - Hotmail
1