Ferrari modelom Purosangue zakoračio u nepoznato

Ferrari modelom Purosangue zakoračio u nepoznato

Ferrari je svojim novim SUV-om ušao u, za njih potpuno novi, segment te predstavio prvi u povijesti automobil s četverim vratima i četiri sjedala u svojoj povijesti

Nakon 75 godina proizvodnje gotovo isključivo sportskih dvosjeda s dva manja stražnja sjedala,  u konfiguraciji poznatoj kao 2+2, Ferrari je odlučio napraviti iskorak u smjeru mainstream tržišta. Njihov dugo očekivani i najavljivani model Purosangue prvi je SUV ove marke, kao i prvi automobil s četiri puna sjedala i četverim vratima, koji dolazi pod markom poznatog propetog konjića.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

SUV s više od 700 “konja”

Purosangue donosi sprijeda postavljen snažni atmosferski V12 snage 725 KS, koji snagu prenosi na cestu kroz pogon 4×4, bez elektrifikacije, pa će i po tome biti jedinstven model na tržištu. Posebna pozornost posvećena je raspodjeli mase, a ona bi trebala biti ovješena sprijeda i straga u odnosu 49:51%, što u Maranellu smatraju optimalnim za vozilo sa središnje i sprijeda smještenim motorom.

Ubrzanje je deklarirano na 3,3 sekunde iz mjesto do 100 km/h te 10,6 sekundi do 200 km/h. Najviša brzina je veća od 310 km/h.

Novi model opremljen je i dodacima poznatima iz dosadašnjih Ferrarijevih modela, kao što su zakretna stražnja osovina, ABS sa šest dinamičkih senzora, a kao novi dio opreme izdvaja se aktivni ovjes. Njegova je uloga u ovom modelu pratiti i poništavati naginjanje karoserije u zavojima, kao i upravljati prianjanjem kotača uz podlogu prilikom prelaska preko neravnina pri visokim brzinama.

Krov Purosanguea načinjen je od ugljikovih vlakana kako bi masa vozila bila što manja, a težište što niže. Stražnja vrata otvaraju se “naopako”, prema natrag, kako bi olakšala ulazak i izlazak putnika na stražnjoj klupi. Svi detalji pogona, šasije, prijenosa, mjenjača, kabine i karoserije optimizirani su za aerodinamiku i balans mase, kako bi se i ovaj SUV mogao u vožnji ponašati kao klasični sportski Ferrari.

Početna cijena za prvi povijesni Ferrarijev SUV bit će 390.000 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1