Ferdinand Piëch napušta Grupu Volkswagen i auto industriju

Ferdinand Piëch napušta Grupu Volkswagen i auto industriju

Čini se kako je dugotrajna karijera Ferdinanda Piëcha došla svom kraju. Naime, potvrđena je informacija da Piëch namjerava prodati svoj udio od skoro 15% u Porsche Automobil Holding SE, odnosno obiteljskom holdingu koji kontrolira Grupu Volkswagen. Točnije, obitelji Porsche i Piëch kroz Porsche Automobil Holding SE kontroliraju 52% Grupa Volkswagen.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S Piëchevom (79) karijerom se malo tko može mjeriti, barem kada je riječ o auto industriji. Naime, ovaj unuk slavnog Ferdinanda Porschea je u travnju 2015. napustio mjesto predsjednika nadzornog odbora Grupe Volkswagen, a svoj rad u Porscheu je započeo još 1963. Između ostalog zaslužan je za mnoge porscheove modele, nadzirao je kupnju Lamborghinija, stvaranje Bugatti Automobiles SAS-a, a time i razvoj Veyrona, kupnju Bentleya i sl.

Na odlazak iz Grupacije je vjerojatno veliki utjecaj imala afera Dieselgate za vrijeme čijeg je trajanja, a i nešto prije nje za sobom spalio mnoge mostove. U svom svjedočenju njemačkim istražiteljima Piëch je izjavio da je ključnim osobama u Grupaciji, uključujući i svog bratića Wolfganga Porschea, još u veljači 2015. rekao da postoje problemi i malverzacije koji su kasnije postali skandalozni Dieselgate. Ipak, vrhuška Grupe VW je zanijekala njegove navode te ustvrdila da su za sve saznali tek u rujnu 2015. kada je izbio skandal.

Automotive News javlja da je ostatak dioničara Porsche Holdinga, nakon što je inkriminirao svog bratića, odlučio Piëcha izgurati iz upravnog odbora. Naime, nakon što je otišao iz VW Grupe Piëch je nastavio prisustvovati sjednicama odbora, no čini se kako tome više neće biti slučaj jer će ostali članovi obitelji od njega otkupiti njegov udio, a time i glasačka prava. Navodno će njegovih 14,7% udjela vlasnika promijeniti do kraja ovog mjeseca, a vrijednost udjela se kreće oko 1,1 milijarde Eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1