Europski automobil 2019. je… Jaguar I-Pace!

Europski automobil 2019. je… Jaguar I-Pace!

Jaguar je osvojio svoju prvu titulu Europskog automobila godine. Točnije, ovaj prestižni naslov će u 2019. nositi jaguarov prvi električni model, crossover I-Pace, koji je titulu uzeo nakon produžetaka. Naime, I-Pace i Alpine A110 su nakon glasovanja članova žirija imali jednak broj bodova.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ipak I-Pace je pobjednik jer se u slučaju istog broja bodova (u ovom slučaju oba modela su osvojila 250 bodova) gleda koliko je članova žirija dotičnim modelima dalo prvo mjesto. Jaguar I-Pace je bio prvi izbor za njih 18, a Alpine A110 za njih 16.

U ime Jaguara nagradu za I-Pace je preuzeo šef dizajna ove britanske marke Ian Callum. Callum je primajući ovo priznanje između ostalog rekao da su “električni automobili budućnost” te da mu je u 40 godina dugoj karijeri upravo ovaj automobil bio “najuzbudljiviji projekt.”

Kao što smo ranije spomenuti Alpine A110 je osvojio drugo mjesto, a slijedili su ih novi Kia Ceed (247 bodova) te novi Ford Focus (235 bodova). Peto mjesto je pripalo Citroënu C5 Aircross, dok su Peugeot 508 i mercedesova A klasa bili šesti i sedmi.

Na kraju podsjetimo kako je prošlogodišnji pobjednik bio Volvo XC40, a godinu dana prije toga Peugeot 3008. 2016. titulu je uzela opelova Astra, a prije nje Volkswagen Passat, Peugeot 308 i Volkswagen Golf.

Podijeli:
1