EU zabranila svjetleću figuru na haubi Rolls-Roycea

EU zabranila svjetleću figuru na haubi Rolls-Roycea

Skulptura Spirit Of Ecstasy, jedan od simbola luksuzne marke automobila Rolls-Royce, ne smije, prema europskim pravilima, biti osvijetljen, pa će vlasnici automobila s tom opcijom morati u servis kako bi im se ugradila, obična, srebrna figurica

Vlasnici Rolls-Roycea, sadašnji i budući, u Europskoj uniji mogli bi se naći prilično nezadovoljnima nakon odluke Europske komisije prema kojoj njihovi skupocjeni automobili ne smiju imati jedan skupocjen luksuzni dodatak na poklopcu motora. Naime, prema pravilima EU o svjetlosnom zagađenju, još u veljači prošle godine Rolls-Royce je obaviješten da ne smije na svoje automobile ugrađivati posebno luksuznu LED rasvjetom osvijetljenu figuricu, koja im je ni manje ni više nego – zaštitni znak.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Spirit Of Ecstasy, ili kako je neki nazivaju Flying Lady, vjerojatno je najpoznatiji simbol ove luksuzne marke i nalazi se na samom vrhu haube Rolls-Royceovim automobila. Kako bi i u nju dodali dašak luksuza, ona se automatskim mehanizmom može “sakriti” ispod poklopca motora ako bi je netko pokušao otrgnuti, a u nekim opcijama kupcima se nudila i posebno rasvijetljena figurica. Nadoplata za ovu opciju kod kupnje novo Rollce-Roycea je nezanemarivih 3.500 funti (gotovo 30.000 kuna!), a sada je britanski proizvođač u EU više ne smije nuditi.

Rolls kaže “može”, Pravilnik 48 kaže “ne može”

Da stvar bude gora, EU zahtijeva i da se sa svih postojećih modela svjetleća figurica ili ukloni ili da se rasvjeta onemogući. Ovu gotovo neshvatljivu odluku EU birokracije u Britaniji su, očekivano, dočekali s negodovanjem, a mediji zaključuju, u tipičnom otočkom stilu da je “dobro da su se odlučili na Brexit”.

EU ostaje neumoljiva, pa prema Pravilniku br. 48 “o homologaciji vozila s obzirom na ugradnju uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju”, kaže kako ovakav ornament na poklopcu motora nije dozvoljen. Rolls-Royce će vlasnicima vozila ponuditi povrat novca za ovu dodatnu opciju, zamjenu posrebrenom figuricom ili pak neki drugi dodatak u istoj vrijednosti.

YouTube MP3 - Hotmail
1