Električni pogon još uvijek nije dovoljno dobar za McLaren

Električni pogon još uvijek nije dovoljno dobar za McLaren

Krajem prošle godine iz McLarena je priopćeno kako su započeli s razvojem i testiranjima električnog pogona koji bi se mogao naći u njihovim budućim novitetima. Sada pak stiže vijest kako trenutni rezultati nisu zadovoljavajući, odnosno da pokazuju kako električni pogon još uvijek nije dovoljno dobar a bi bio dio jednog McLarena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, mclarenov šef za prodaju i marketing Jolyon Nash je izjavio da “brojke trenutno nisu na strani električnog pogona” koji se testira u jednom modelu. Nash nije ulazio u detalje, no rekao je da trenutno nisu postignuti rezultati koji bi upućivali na to da bi električni model mogao svojim vozačima pružiti sve ono što se očekuje od jednog mclarenovog automobila.

Nash kaže da veliki broj kupaca mclarenovih automobila redovito posjećuje trkaće staze te da trenutna tehnologija električnih pogona ne jamči da će se oni na stazi moći voziti više od pola sata do sata prije nego što se zaustave za odmor i kraće punjenje goriva i pregled automobila. Sadašnje baterije još uvijek ne jamče takav način korištenja vozila pa je stoga boje pričekati na daljnji razvoj ove tehnologije.

Također, baterijska električna vozila imaju i druge nedostatke koje treba ispraviti. Tako Nash kaže da bi model Senna u slučaju da je opremljen električnim pogonskim sklopom trebao težiti 2.000 kg, a da svojim kupcima pruži iste performanse sadašnje benzinske izvedbe što je u svakom slučaju previše za jedan McLaren.

Prije električnih modela McLaren će svakako proširiti svoju ponudu hibridnih vozila te se očekuje da će do 2022. polovica novih McLarena imati neki oblik hibridnog pogona. Nash je još jednom otklonio bilo kakvu mogućnost da McLaren proizvede SUV s obzirom da je riječ o proizvođaču “laganih sportskih automobila sa središnje smještenim pogonom” koji treba ostati vjeran tome i uvijek ispunjavati očekivanja koja kupci imaju glede voznih svojstava i performansi.

Na kraju podsjetimo kako će sljedeći mclarenov novitet biti BP23, odnsono GT s tri sjedela koji će bii svojevrsni hommage modelu F1 iz 1993. te pripadati mclarenovoj Ultimate seriji. Proizvest će se u seriji od svega 106 primjeraka, dakle upravo u onoliko u koliko je proizveden F1. Recimo i da je svih 106 jedinica već prodano i to za cijenu od oko 2,5 miijuna Dolara. Službena premijera se očekuje do kraja ove godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1