COVID-19 zaustavio proizvodnju 1,2 milijuna vozila u Europi

COVID-19 zaustavio proizvodnju 1,2 milijuna vozila u Europi

Suočeni s najvećom krizom u povijesti autoindustrije i privremenim zatvaranjem tvornica, europski proizvođači automobila kroz svoje udruženje tražit će pomoć od Europske unije u ponovnom pokretanju proizvodnje i oporavku cijelog sektora

Diljem Europske unije postoji 229 tvornica za proizvodnju dijelova i sklapanje automobila, a u njima radi 2,6 milijuna Europljana. Gotovo sve ove tvornice privremeno su zatvorene, potražnja za automobilima je drastično pala, a zaposlenici se, osim neizvjesnosti posla, moraju nositi i s uvjetima karantene u mnogim zemljama. Za sada je COVID-19 kriza izravno dotakla 1,1 milijun radnika u autoindustriji (od toga njih 500-tinjak u Hrvatskoj) i privremeno zaustavila proizvodnju 1,2 milijuna vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osim toga, ukupno 13,8 milijuna ljudi i njihovih radnih mjesta u EU ovisi, izravno ili neizravno, o autoindustriji – pa se aktualna situacija može opisati samo kao najveća kriza automobilske industrije u povijesti. Stav je ovo Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), koje ima zadatak koordinirati akcije proizvođača i njihovih dobavljača unutar EU.

Tražit će pomoć Europe

Direktor ove organizacije, Eric-Mark Huitema, objavio je kako je unatoč krizi mnogo proizvođača svoje resurse stavilo na raspolaganje i počelo proizvoditi neophodnu medicinsku opremu. Istodobno ACEA već radi na planovima za ponovno pokretanje i oporavak cijelog lanca proizvodnje, čim to uvjeti dozvole.

Od Europske komisije već su zatražili odgode pojedinih rokova za konzultacije i donošenje nove regulative, a javno su pozvali institucije EU da pripreme paket mjera kojima bi se stimuliralo autoindustriju i pomoglo u njezinom oporavku. To bi, smatraju, bilo ključno i u oporavku cijele europske ekonomije jednom kada ovi krizni uvjeti završe.

1