Citroën oživio model Ami u obliku električnog mini gradskog vozila

Citroën oživio model Ami u obliku električnog mini gradskog vozila

Novi Citroën Ami revolucionarno je vozilo koje ide u korak s novim trendovima potrošnje te odgovara na izazove u pogledu kretanja gradom i zaštite okoliša, a u nekim zemljama smiju ga voziti i 14-godišnjaci. Posebno se očekuje Amijeva popularnost korištenja kroz Free2Move servis za najam

Uoči svog 101. rođendana Citroën je napravio veliki korak i predstavio Ami – 100 % ëlectric, realizaciju ideje koja je započela konceptnim vozilom AMI ONE Concept. Radi se o revolucionarnom vozilu koje ide u korak s novim ekološkim trendovima te daje rješenje za kretanje gradom uz punu zaštitu okoliša.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi Ami je potpuno nekonvencionalan, čak i više nego li istoimeni prethodnik: radi se o malom vozilu s dva sjedala, pogon je 100% električni, tvrde da je vozilo udobno i sigurno, te kompaktno i okretno u vožnji. Zanimljivo, Ami je zbog svog koncepta i ograničene brzine dostupan svima – naime, mogu ga voziti i osobe koje nemaju vozačku dozvolu (ne odnosi se na sve države).

A vjerojatno će najveću popularnost imati na tržištima gdje će se ponuditi kroz uslugu dijeljenja automobila putem aplikacije Free2Move ili pak na dugotrajni najam po cijeni već od 19,99 € mjesečno (usluga starta u Parizu).

Ovo vozilo izravni je nasljednik vozila AMI ONE Concept predstavljenog na Ženevskom salonu u ožujku 2019., a zbog vrlo velikog interesa koji je pobudio taj konceptni automobil, projekt Ami realiziran je nepunih godinu dana kasnije. Ime je “posuđeno” od kultnog Citroënovog modela automobila iz 1960-ih i 70-ih godina jer je i izvorni Ami bio nekonvencionalan u svoje doba.

Ami je konkretan odgovor na nova očekivanja u pogledu mobilnosti za kratke vožnje te omogućava jednostavniji pristup centru grada, poput drugih sredstva mikromobilnosti koja su prilagođena svima, treba bi biti kvalitetnije zamjensko rješenje za električne romobile, bicikle, skutere, pa i javni prijevoz, jer je dostupan po prihvatljivim cijenama.

Vožnja ponegdje i bez vozačke dozvole

Citroën na ovaj način nudi 100% električnu mobilnost svima, zahvaljujući niskoj cijeni Amija, koji se kategorizira kao kompaktni četverocikl, pa ga zato mogu voziti već i osobe s navršenih 14 godina (u Francuskoj), kako navodi Citroen.

Naručivanje Amija će biti moguće već od 30. ožujka ove godine za područje Francuske, a nekoliko mjeseci kasnije i u Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj. Prve isporuke privatnim kupcima predviđene su za lipanj za područje Francuske. Dijeljenje vozila Ami za širu će publiku započeti u proljeće u Parizu, a odnosit će se na vozila koja na sebi imaju logotip aplikacije “Free2Move”.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

  • Duljina: 2,40 m
  • Širina: 1,39 m (bez osvrtnih zrcala)
  • Visina: 1,52 m
  • Promjer kruga okretanja: 7,20 m
  • Masa bez baterije < 425 kg
  • Ukupna masa s baterijom: 485 kg
  • Baterija: 5,5 kWh
  • Doseg: 70 km
  • Maksimalna brzina: 45 km/h
  • Cijena u Francuskoj: 6.000 eura

Podijeli:
1