Carlos Ghosn podnio ostavku na mjesto šefa Renaulta, imenovani su već novi predsjednik Uprave i novi generalni direktor

Carlos Ghosn podnio ostavku na mjesto šefa Renaulta, imenovani su već novi predsjednik Uprave i novi generalni direktor

Carlos Ghosn je sinoć podnio ostavku na funkciju izvršnog direktora jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila, odnosno fancusko-japanske automobilske alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi.

Razlog za ostavku je činjenica da je Ghosn u Japanu pritvoren krajem prošle godine zbog optužbe o financijskim malverzacijama. Točnije, japanske vlasti terete Ghosna zbog utaje dobrog dijela svojih prihoda tj. bonusa i nagrada u zadnjih osam godina koje je primio u Nissanu, u kojem je bio predsjednik odbora. Navodno mu, ako bude osuđen, prijeti i do 15 godina zatvora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ghosn je bio vodeći čovjek Renaulta još od 2005, a kao jedan od najvećih uspjeha mu se pripisuje činjenica da je revitalizirao jednom posrnuli Nissan te od njega učinio globalno uspješnog proizvođača i važnu kariku Renault-Nissan-Mitsubishija. Taj proces nije prošao bez žrtava pa se Ghosn navodno mnogima zamjerio. Pojedini izvori smatraju da je zbog toga i bio pod posebnim povećalom te da su mnogi sa zadovoljstvom primili vijest o njegovom uhićenju.

Kasno poslijepodne primili smo očitovanje Upravni odbor društva Renault, koje u cijelosti prenosimo:

Upravni odbor primio je na znanje ostavku trenutačnog predsjednika i glavnog direktora. Upravni odbor pohvalio je uspjeh Alijanse koja je postala vodeći svjetski proizvođač automobila.

Upravni odbor odlučio je uvesti novu upravljačku strukturu u Renault te tom prilikom odvojiti funkcije predsjednika Upravnog odbora i glavnog direktora.

Osim funkcija koje obično izvršava predsjednik Uprave, novi predsjednik Upravnog odbora Renaulta morat će i ocijeniti te, prema potrebi, izmijeniti način upravljanja društvom Renault kako bi se omogućio prijelaz na novu strukturu. Upravnom odboru predstavit će svoje prijedloge o razvoju upravljanja prije sljedećeg sastanka Glavne skupštine.

Osim toga, Upravni odbor društva Renault želi i aktivno nadzirati rad Alijanse te odlučuje svojem predsjedniku dodijeliti svu odgovornost za upravljanje Alijansom u ime Renaulta, u suradnji s glavnim direktorom.

U tom će svojstvu predsjednik Upravnog odbora društva Renault biti glavna osoba za kontakt za japanskog partnera i druge partnere iz Alijanse kad je riječ o bilo kakvim razgovorima o organizaciji i razvoju Alijanse. Upravnom odboru iznijet će prijedloge za sve nove sporazume u okviru Alijanse koje smatra korisnima za budućnost Renaulta. Bit će glavni predstavnik društva Renault u upravljačkim tijelima Alijanse i u Nissanu kad Renault ima pravo iznošenja prijedloga.

Glavni direktor za društvo će koordinirati aktivnosti Alijanse u području operacija pod nadzorom predsjednika.

Uprava je odabrala Jeana-Dominiquea Senarda kao novog direktora i proglasila ga predsjednikom upravnog odbora.

Na njegov je prijedlog Uprava imenovala Thierryja Bolloréa generalnim direktorom (CEO).

Podijeli:
1