Carlo Abarth dobio ulicu u svojem Torinu

Carlo Abarth dobio ulicu u svojem Torinu

U Torinu je službeno objavljeno ime ulice "via Carlo Abarth" u čast prvih 70 godina postojanja marke Abarth i snažne veze koju njen utemeljitelj ima s ovim glavnim gradom regije Pijemont od 1949. godine.

Na ceremoniji proglašenja bili su prisutni predstavnici lokalnih vlasti kao i kompanije Fiat i Abarth, koji su zajedno otkrili tablu s nazivom ulice između ulica Corso Orbassano i Via Plava. Tamo se nalazi sjedište marke Scorpion, kao i Heritage HUB, u kojem se nalaze neka od najistaknutijih vozila koje je tvrtka Abarth proizvela kroz povijest, pa je logično da se i ulica na tom mjestu nazove imenom legendarnog osnivača tvrtke Carla Abartha.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Ove godine Abarth slavi svoj 70. rođendan. Imenovanje ulice u Torinu po osnivaču te marke, Carlu Abarthu, zasigurno je najbolji način da se završi rekordna godina prepuna posebnih obljetnica”, kazao je Luca Napolitano, rukovoditelj marki Fiat i Abarth za regiju EMEA. “Naša zajednica, koja trenutno ima 110.000 i više obožavatelja u više od 70 klubova diljem Europe, također je htjela sudjelovati u ovom povijesnom trenutku i svjedočiti koliki ugled tvrtka i njena povijest uživaju te odati počast njenom osnivaču. Zbog toga svega danas sam iznimno ponosan.”

Carlo Abarth (1908. – 1979.) rođen je u Austriji, ali je odabrao živjeti u Italiji, i to baš Torinu gdje je 1949. godine započeo svoju karijeru u tvrtki Cisitalia, a kasnije otvorio i prvu podružnicu tvrtke Abarth & C u partnerstvu s pilotom Guidom Scagliarinijem, na adresi Via Trecate. Od tog trenutka marka Scorpion ulazi u povijest i niza uspjehe u sportskom i industrijskom sektoru, bez uzmaka, sa svojim revolucionarnim kompletima za tuning vozila i legendarnim postignućima i pobjedama na trkaćim stazama.

Tih godina tvrtka je uspostavila i neraskidivo partnerstvo s tvrtkom Fiat, povijesnom markom automobila iz Torina osnovanom prije 120 godina. Zapravo, prvi automobil marke Scorpion bio je 204 A, prethodnik modela Fiat 1100, koji je ušao u povijest kada je, 10. travnja 1950. godine, Tazio Nuvolari s njime ostvario pobjedu na svojoj posljednjoj utrci u karijeti, Palermo-Monte Pellegrino.

Također u Torinu, 4. srpnja 1957. godine na tržište je prvi put plasiran model Fiat 500. Carlo Abarth se u njega zaljubio i bio je siguran da uz malo tuninga taj automobila posjeduje sav potreban potencijal da postane iznimno moćno vozilo. Tako je nastao prvi Fiat Abarth 595s koji je brzo počeo nizati pobjede na svim vrstama trkaćih staza. Marka je istodobno pokrenula i svoju poznatu liniju “kompleta za tuning marke Abarth” za razvoj modela 500, koje sada apsolutno svi žele.

Najbolje godine marke Scorpion bile su 60-e godine 20. stoljeća. Kako bi udovoljio sve većoj potražnji, Abarth je proizvodnju odlučio prebaciti u novu tvornicu na adresu Corso Marche, opet u Torinu. A sada, točno 40 godina od smrti Carla Abartha, glavni grad regije Pijemont  po tom je genijalcu, prvoj osobi koja je znala prepoznati potencijal koji se krije u segmentu tuninga i tehničkih nadogradnji standardnih proizvodnih modela vozila, nazvao ulicu.

Podijeli:
1