Bugatti La Voiture Noire – najskuplji novi automobil na svijetu

Bugatti La Voiture Noire – najskuplji novi automobil na svijetu

Bugatti je u Ženevi predstavio presvučeni Chiron, La Voiture Noire, odnosno u prijevodu crni automobil. Riječ je o hommageu legendarnom modelu Type 57 SC Atlantic koji je bio u vlasništvu Jeana Bugattija, a koji se izgubio u vihoru drugog svjetskog rada.

Službeno priopćenje ovaj automobil opisuje kao ultimativni GT. U osnovi La Voiture Noire je Chiron s novom i moramo priznati impresivno dotjeranom ručno izrađenom karbonskom karoserijom. Vanjština ovog vozila je dinamična i agresivna, elegantna i brutalna. Najbolji pokazatelj snage je svakako šest završetaka ispuha na stražnjem kraju vozila. Unutrašnjost je vjerojatno također temeljito dorađena, no za sada je ista ostala skrivena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

La Voiture Noire pokreće poznati bugattijev 8,0-litreni W16 motor sa četiri turbopunjača. Ovaj pogonski stroj razvija snagu od 1500 KS (1103 kW) te najveći okretni moment od 1600 Nm. Dakle, isto kao što je u modelu Chiron, odnosno Divo.

Na kraju dodajmo kako je ovo jedini primjerak ovog automobila koji će ikada biti proizveden. S cijenom od 16,5 milijuna Eura radi se o najskupljem novom automobilu ikada. Raniji izvještaji su govorili da je sretni vlasnik koji je odvojio ovu astronomsku cifru za crni automobil Ferdinand Piëch, bivši predsjednik uprave Grupe Volkswagen.

Podijeli:
1