Brza vožnja bolja je za podizanje raspoloženja nego teretana

Brza vožnja bolja je za podizanje raspoloženja nego teretana

Istraživanje britanskog sveučilišta Loughborough i Abartha pokazalo je da su ispitanici bili značajno zadovoljniji i sretniji nakon brze vožnje trkaćom stazom, nego što su to bili nakon intenzivnog vježbanja

Poznato je da fizička aktivnost ima pozitivan utjecaj i na raspoloženje te mentalno zdravlje pojedinca. Iz tog se razloga često preporuča baviti se rekreativno sportom ili vježbanjem u teretani, kako bi se održavala i zdrava razina hormona sreće, uz fizičku kondiciju. U Stellantisovoj diviziji za sportske automobile Abarth i britanskom sveučilištu Loughborough odlučili su provjeriti ima li sličan utjecaj još jedna uzbudljiva adrenalinska aktivnost – brza vožnja automobilom po trkaćoj stazi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sreća je 59% veća

Njihova studija uključivala je, dakako, Abarthove automobile (Abarth F595, 595 Essesse i 595 Competizione), profesionalnog vozača, trkaću stazu Mallory Park, kao i vježbe u teretani (kombinaciju aerobnih i anaerobnih tehnika). Ispitanici su imali prilike sami voziti Abarthe po trkaćoj stazi, potom ih je jedan brzi krug provezao profesionalac, odrađivali su i vježbe precizne vožnje, a imali su zakazan i trening u teretani. Prilikom svih ovih aktivnosti mjereni su im psihofizički parametri, krvni tlak, izrazi lica, otkucaji srca i tome slično.

Rezultati su pokazali da su ispitanici bili u prosjeku 116% sretniji kada su vozili trkaći automobil nego kada su vježbali u teretani, a raspoloženje im je bilo bolje za oko 4%. Intenzitet sreće bio je 20% viši kod precizne vožnje u usporedbi s vježbanjem, a u prosjeku su uživali 77% više kada ih je stazom vozio profesionalni vozač utrka.

Istraživanje je potvrdilo da postoje pozitivni učinci na raspoloženje i mentalno zdravlje kada se ljudi bave fizičkom aktivnošću, a sada se u tu skupinu može uvrstiti i brza vožnja. Ona je u prosjeku 59% učinkovitija u tome nego kombinacija vježbi u teretani. Uzbuđenje utrkivanja s vremenom na stazi nedvojbeno je pri vrhu ljestvice aktivnosti koje usrećuju ljude, zaključili su istraživači.

Podijeli:
1