Bosch razvija sustav komunikacije između motocikala i automobila

Bosch razvija sustav komunikacije između motocikala i automobila

Tehnološki div Bosch radi na razvoju sustava komunikacije između automobila i motocikala koji će u osnovi upozoravati vozača jednog i drugoj prijevoznog sredstva na činjenicu da prilaze jedan drugome.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Boschu smatraju da bi primjena ovakvog sustava komunikacije spriječila otprilike trećinu prometnih nesreća s motociklima, a opisuju ga kao “digitalni štit za vozača motocikala” kojeg razvijaju u suradnji s partnerima poput Autotalksa, Cohda Wirelessa i Ducatija.

Veliki broj nesreća na motociklima je uzrokovana time što su moticikli često neprimijećeni od strane drugih sudionika u prometu, često i vlastitom krivnjom vozača motocikala, a ukoliko se otvori komunikacija između motocikala i primjerice automobila takve opasne situacije bi se izbjegle već u nastajanju.

Ovaj sustav bi i do 10 puta u jednoj sekundi u radijusu od nekoliko stotina metara izmjenjivao informacije s drugim vozilima o njihovoj vrsti, brzini, smjeru i sl. što bi omogućilo vozačima da prilagode svoju vožnju budućim uvjetima na prometnici.

YouTube MP3 - Hotmail
1