BMW službeno najavio novu seriju 1

BMW službeno najavio novu seriju 1

BMW privodi kraju petogodišnji proces razvoja nove, treće generacije svog najmanjeg modela, odnosno serije 1. Tako su objavljene službene fotografije testnog, odnosno razvojnog prototipa te službeni podaci o ovom automobilu čija će se premijera vrlo vjerojatno održati ove jeseni.

Priložene fotografije su načinjene na francuskom poligonu Miramas. Iako je vozilo zaštićeno kamuflažnim naljepnicama možemo vidjeti da će nova serija 1 u osnovi slijediti ideju svog prethodnika kada je riječ o vanjskom dizajnu. Čini se kako će najveću razliku sprijeda činiti izraženija maska motora, uglatija svjetla i sl. Bočne linije bi trebale biti izraženije, a otraga se ističu nova tanja svjetla, veći završeci ispuha te novi branik s otvorima za zrak.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Najveća novost nove serije 1 će svakako biti prelazak na platformu s pogonom na prednje kotače. To će omogućiti nešto više prostora unutar vozila, no u BMW-u znaju da mnogi ljubitelji njihovoh vozila s time neće biti zadovoljni.

Stoga su Bavarci odlučili da nova serija 1 bude standardno opremljena sa sustavom ARB, s kojim je inače opremljen i3, a koji smanjuje podupravljanje karakteristično za automobile s pogonom na prednje kotače te općenito podiže stupanj prianjanja kotača te općenito upravljivosti vozila. Uz novi ovjes, u BMW-u ističu da će nova serija 1 “postaviti nove standarde kompaktne klase kada je riječ o voznim sposobnosti.” Većoj razini agilnosti će svakako pripomoći i standardni sustav BMW Performance Control, kao i dostupnost xDrive sustava pogona na sva četiri kotača.

Pod poklopcem motora će nalaziti nekoliko benzinskih i dizelskih motora. Iz BMW-a za sada nisu išli previše u detalje, no otkrili su da će M135i xDrive pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični TwinPower Turbo motor. Ovaj će pogonski stroj razvijati snagu od 225 kW, odnosno 306 KS, što je identično snazi motora u AMG-ovom A 35. Ovo će biti najsnažniji BMW-ov 4-cilindrični motor (iste snage u X3 M35i), a ostaje za vidjeti hoće li biti ponuđena i neka još snažnija verzija.

Dodajmo i da je iz BMW-a potvrđeno kako će otraga narasti ponuda prostora za glave i noge putnika. Točnije, putnici na stražnjim sjedalima će imati 19 mm dodatnog prostora za glave i 33 mm za noge. Narast će u zapremina prtljažnika i to za 20 l na ukupnih 380 l, a povećanju praktičnosti će pripomoći navodno i širi otvor prtljažnika.

Kao što smo ranije rekli premijera nove serije 1 će vrlo vjerojatno biti održana u Frankfurtu u rujnu, a prodaja će započeti nedugo zatim.

Podijeli:
1