BMW službeno najavio novu seriju 1

BMW službeno najavio novu seriju 1

BMW privodi kraju petogodišnji proces razvoja nove, treće generacije svog najmanjeg modela, odnosno serije 1. Tako su objavljene službene fotografije testnog, odnosno razvojnog prototipa te službeni podaci o ovom automobilu čija će se premijera vrlo vjerojatno održati ove jeseni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Priložene fotografije su načinjene na francuskom poligonu Miramas. Iako je vozilo zaštićeno kamuflažnim naljepnicama možemo vidjeti da će nova serija 1 u osnovi slijediti ideju svog prethodnika kada je riječ o vanjskom dizajnu. Čini se kako će najveću razliku sprijeda činiti izraženija maska motora, uglatija svjetla i sl. Bočne linije bi trebale biti izraženije, a otraga se ističu nova tanja svjetla, veći završeci ispuha te novi branik s otvorima za zrak.

Najveća novost nove serije 1 će svakako biti prelazak na platformu s pogonom na prednje kotače. To će omogućiti nešto više prostora unutar vozila, no u BMW-u znaju da mnogi ljubitelji njihovoh vozila s time neće biti zadovoljni.

Stoga su Bavarci odlučili da nova serija 1 bude standardno opremljena sa sustavom ARB, s kojim je inače opremljen i3, a koji smanjuje podupravljanje karakteristično za automobile s pogonom na prednje kotače te općenito podiže stupanj prianjanja kotača te općenito upravljivosti vozila. Uz novi ovjes, u BMW-u ističu da će nova serija 1 “postaviti nove standarde kompaktne klase kada je riječ o voznim sposobnosti.” Većoj razini agilnosti će svakako pripomoći i standardni sustav BMW Performance Control, kao i dostupnost xDrive sustava pogona na sva četiri kotača.

Pod poklopcem motora će nalaziti nekoliko benzinskih i dizelskih motora. Iz BMW-a za sada nisu išli previše u detalje, no otkrili su da će M135i xDrive pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični TwinPower Turbo motor. Ovaj će pogonski stroj razvijati snagu od 225 kW, odnosno 306 KS, što je identično snazi motora u AMG-ovom A 35. Ovo će biti najsnažniji BMW-ov 4-cilindrični motor (iste snage u X3 M35i), a ostaje za vidjeti hoće li biti ponuđena i neka još snažnija verzija.

Dodajmo i da je iz BMW-a potvrđeno kako će otraga narasti ponuda prostora za glave i noge putnika. Točnije, putnici na stražnjim sjedalima će imati 19 mm dodatnog prostora za glave i 33 mm za noge. Narast će u zapremina prtljažnika i to za 20 l na ukupnih 380 l, a povećanju praktičnosti će pripomoći navodno i širi otvor prtljažnika.

Kao što smo ranije rekli premijera nove serije 1 će vrlo vjerojatno biti održana u Frankfurtu u rujnu, a prodaja će započeti nedugo zatim.

Podijeli:
1