BMW službeno najavio novi M5

BMW službeno najavio novi M5

BMW je napokon i službeno najavio skori dolazak m izvedbe trenutne serije 5. Točnije, objavljen je priloženi video teaser, galerija fotografija testnog prototipa te nekoliko tehničkih informacija, a svakako je najzanimljivija ona kojom je potvrđeno da će kupcima biti omogućen izbor između pogona na stražnje te na sva četiri kotača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, riječ je o sustavu kojeg u BMW-u nazivaju M xDrive, odnosno xDrive pogonu na sva četiri kotača prilagođenom potrebama M modela. Ukratko, prilikom startanja vozila M xDrive je u podešenju s pogonom na sva četiri kotača u kojem već tada ima veću isporuku momenta na stražnje kotače. Prebacivanjem pogonskog sklopa u M Dynamic Mode u kojem podešenje pogona pod oznakom 4WD Sport nudi još veću isporuku momenta otraga.

U konačnici gašenjem sustava nadzora stabilnosti vozila (Dynamic Stability Control – DSC) vozaču se nudi mogućnost izbora između načina rada 4WD, 4WD Sport i 2WD u kojem se moment isporučuje samo na stražnju osovinu. Tu je i sustav Active M Differential koji upravlja isporukom snage i momenta između samih stražnjih kotača.

Nadalje, dodajmo i da je BMW potvrdio kako će ovaj automobil pokretati “snažnija verzija” 4,4-litrenog V8 bi-turbo motora, koji se inače nalazi u modelu M550i xDrive. Konačni podaci o snazi i najvećem okretnom momentu te verzije za sada nisu službeno poznati, no očekuje se najmanje 600 KS te 700 Nm. Jedino što su u BMW-u na tu temu za sada htjeli reći je da će novitet “nadmašiti svog prethodnika”.

Potvrđeno je i da će spomenuti motor biti uparen s 8-stupanjskim M Steptronic automatskim mjenjačem, a vjeruje se da će mu za ubrzanje do 100 km/h trebati manje od 3,5 sekundi.

Koliko je za sada poznato službena će se premijera održati na ovogodišnjem frankfurtskom auto salonu, a prodaja će započeti nedugo zatim. Online premijeru možemo očekivati najkasnije tijekom ljeta.

YouTube MP3 - Hotmail
1