Bloodhound stigao do 1.000 km/h i vraća se u garažu

Bloodhound stigao do 1.000 km/h i vraća se u garažu

Ovoga smo vikenda objavili nešto detaljniju priču o povijesti i sadašnjosti projekta koji želi srušiti brzinski rekord za automobile. Istodobno s time dogodio se još jedan njihov uspjeh.

Najbrži automobil na svijetu u ovom trenutku, britanski Bloodhound LSR, želi postati i najbrži u povijesti te prvi koji će probiti “magičnu” granicu od 1.000 milja na sat. Priču o ovom ambicioznom i hrabrom pokušaju objavili smo ovoga vikenda na našim stranicama, a istodobno s time u pustinji Kalahari događale su se nove uzbudljive stvari.

Bloodhound LSR je odradio još nekoliko brzih pokusnih vožnji i zaključio sezonu. Posljednja u nizu bila je značajna jer je u njoj ovaj raketomobil dostigao brzinu od 628 mph, odnosno 1.010 km/h. U samo 50 sekundi vojni pilot Andy Green uspio je ovim vozilom prevaliti 8 kilometara i dostići ovu brzinu, najvišu koja je planirana u ovom trenutku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prilikom vožnje najvišom brzinom senzori su zabilježili i strujanje zraka nadzvučnom brzinom oko stražnjih kotača i ispod samog vozila. Osim senzora, kao dokaz o supersoničnom gibanju zraka poslužila je i boja koju je ono uspjelo oljuštiti s podvozja.

To je to, za sada

Premašivanjem granice od 1.000 km/h zaključen je četverotjedni ciklus pokusnih vožnji, a Bloodhound se sada vraća “u garažu”. Podaci prikupljeni prilikom testiranja poslužit će inženjerima da pronađu mjesta gdje se dizajn vozila može unaprijediti. Cilj je, kako smo i ranije pisali, u narednih 12 do 18 mjeseci dovesti Bloodhound LSR u stanje u kojem može probiti dugo sanjanu brzinu od 1.000 mph. 1.000 km/h samo je jedan, ali veliki, korak prema tome.

Podijeli:
1