Bivši direktor Volkswagena osuđen na sedam godina zatvora

Bivši direktor Volkswagena osuđen na sedam godina zatvora

Oliver Schmidt je bio šef volkswagenovog tehničkog odjela u američkom Michiganu, a uhićen je u siječnju kada je s obitelji zimovao na Floridi. Naime, američke vlasti su ga teretile zbog nezakonitih radnji vezanih uz tzv. Dieselgate.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Schmidt je na sudu priznao krivnju za kazneno djelo zavjere radi prijevare američke savezne vlade i kršenja Clean Air zakona, odnosno zakona o očuvanju okoliša. Također, rekao je da je slijedio upute nadređenih kada je riječ o prijevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila te da zbog toga žali.

U konačnici Schmidt je osuđen na sedam godina zatvora i kažnjen novčanom kaznom od 400.000 američkih Dolara. Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća kaznu od pet godina za udruživanje radi počinjenja prijevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.

Do sada je još samo jedan VW-ov zaposlenik u SAD-u osuđen zbog Dieselgatea, a riječ je o inženjeru Jamesu Liangu koji je dobio kaznu od 40 mjeseci zatvora. Većina šefova koji su navodno involvirani u skandal su njemački državljani te su izvan dohvata američkog pravosuđa, a VW je do sada već platio milijarde kazne te otkupa i popravka oko 600.000 u SAD-u prodanih automobila zahvaćenih Dieselgateom.

Podijeli:
1