Bivši direktor Volkswagena osuđen na sedam godina zatvora

Bivši direktor Volkswagena osuđen na sedam godina zatvora

Oliver Schmidt je bio šef volkswagenovog tehničkog odjela u američkom Michiganu, a uhićen je u siječnju kada je s obitelji zimovao na Floridi. Naime, američke vlasti su ga teretile zbog nezakonitih radnji vezanih uz tzv. Dieselgate.

Schmidt je na sudu priznao krivnju za kazneno djelo zavjere radi prijevare američke savezne vlade i kršenja Clean Air zakona, odnosno zakona o očuvanju okoliša. Također, rekao je da je slijedio upute nadređenih kada je riječ o prijevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila te da zbog toga žali.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U konačnici Schmidt je osuđen na sedam godina zatvora i kažnjen novčanom kaznom od 400.000 američkih Dolara. Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća kaznu od pet godina za udruživanje radi počinjenja prijevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.

Do sada je još samo jedan VW-ov zaposlenik u SAD-u osuđen zbog Dieselgatea, a riječ je o inženjeru Jamesu Liangu koji je dobio kaznu od 40 mjeseci zatvora. Većina šefova koji su navodno involvirani u skandal su njemački državljani te su izvan dohvata američkog pravosuđa, a VW je do sada već platio milijarde kazne te otkupa i popravka oko 600.000 u SAD-u prodanih automobila zahvaćenih Dieselgateom.

Podijeli:
1