Autonomni automobil mogu poslužiti i kao nadzorni sustav

Autonomni automobil mogu poslužiti i kao nadzorni sustav

Intelov šef Brian Krzanich se u svom posljednjem intervjuu američkom CNBC-u dotaknuo autonomnih vozila i zaključio kako bi ista mogla poslužiti i kao nadzorni sustav, odnosno da bi njegove kamere mogle odigrati ulogu sigurnosnih kamera u trenucima kada je vozilo parkirano primjerice u vlasnikovom dvorištu i sl.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Također, Krzanich smatra da će biti moguće upotrijebiti autonomna vozila u slučaju potrage za određenom vrstom vozila, odnosno za određenom registracijskom oznakom koju bi autonomna vozila s lakoćom u prometu mogla locirati.

Krzanich je svjestan da će biti potrebno zaštititi privatnost vlasnika vozila i putnika te da bi pristup podacima trebao biti vrlo ograničen te da bi konačni identitet vlasnika ili vozača trebao postati biti vidljiv službenim osobama samo ukoliko je to neophodno.

Na kraju recimo i da je Krzanich rekao kako je Intel proveo opsežnu studiju koja je pokazala da će upotreba autonomnih vozila imati veliki doprinos za rast društvene produktivnosti. U Intelu su čak uvjereni kako će se prvi rezultati početi primjećivati već pri njihovoj zastupljenosti od oko 25% u ukupnom broju vozila na prometnicama. Među prvim pozitivnim pomacima će svakako biti smanjenje prometnih gužvi.

1