Audi započeo proizvodnju modela E-Tron

Audi započeo proizvodnju modela E-Tron

Audi je službeno potvrdio kako je započeo proizvodnju svog prvog serijskog električnog crossovera, odnosno modela E-Tron čije će se službeno predstavljanje održati 17. rujna, dakle za manje od dva tjedna. Vijest o početku proizvodnje je popratio priloženi teaser produkcijskog automobila kojeg smo do sada imali priliku vidjeti na nekoliko video zapisa i setova fotografija koje je Audi ranije objavljivao, a iz kojih smo saznali dosta o vanjštini i unutrašnjosti ovog automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nadalje, iz Audija je službeno potvrđeno kako će ovaj model pokretati dva električna motora kombinirane snage od 265 kW, odnosno 360 KS te najvećeg okretnog momenta od 560 Nm. Tu je i tzv. boost mode koji omogućuje dodatnu snagu do 300 kW, odnosno 408 KS te najveći okretni moment od 665 Nm, no ta snaga i moment su dostupni samo tijekom osam sekundi što je dovoljno za pretjecanja i sl.

E-Tron će do 100 km/h ubrzati za manje od 6 sekundi, dok će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 200 km/h. Podaci o ubrzanju su vjerojatno manje važni od onih o autonomiji pa recimo kako će mu njegova 95 kWh baterija omogućiti autonomiju veću od 400 km, a riječ je o podatku do kojeg se došlo primjenom novog i puno strožeg standardna WLTP, a ne starog i puno optimističnijeg NEDC-a.

Također, iz Audija je potvrđeno i da će ovaj automobil imati napredan i učinkovit sustav prikupljanja energije. E-Tron je opremljen sustavom koji omogućuje tri načina prikupljanja energije, odnosno punjenja baterija kad god je to moguće tijekom vožnje. Točnije, postoji standardni način rada ovog sustava putem kočenja, potom sustav automatskog prikupljanja tijekom tzv. coastinga te način rada kod kojeg vozač putem ručica na upravljaču određuje intenzitet prikupljanja energije.

Prve isporuke će krenuti tijekom sljedeće godine, a proizvodnja će biti povjerena audijevim pogonima u Bruxellesu.

Podijeli:
1