Audi s modelom Q2 u serijsku proizvodnju uvodi “djelomično matiranje”

Audi s modelom Q2 u serijsku proizvodnju uvodi “djelomično matiranje”

Personalizacija automobila je sve popularnije i vlasnici novih vozila žele da njihov limeni ljubimac bude poseban, a Audi je upravo objavio kako je napravio novi iskorak u tom smjeru. Točnije, Audi je odlučio u serijsku proizvodnju uvesti postupak tzv. djelomičnog matiranja, a slobodno bi ga mogli nazvati i tetoviranjem automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U osnovi proces djelomičnog matiranja započinje tako da se na lakiranu površinu postavi predložak. Potom se na površinu primijeni poseban prah od mrvljenog stakla. Njime se ukloni nekoliko tisućinki milimetara gornjeg sloja laka, a tretirana površina postaje nešto grublja na dodir. Zahvaljujući različitoj strukturi površine, nakon uklanjanja predloška, iscrtani motiv postaje jasno vidljiv.

Na taj način na površinu se može “tetovirati” gotovo bilo kakav uzorak, slova, logo, fotografija i sl. Sve to s velikom preciznošću, a samo površina ostaje otporna na vanjske faktore, odnosno atmosferske uvjete.

Prvi audijev automobil na kojem je primijenjena ova tehnologija je bila posebna izvedba modela R8, odnosno R8 Coupe V10 plus selection 24 iz 2016. Na tom je modelu dotičnom tehnologijom na boku automobila bila ispisana oznaka R8, a većina posla se obavljala ručno. Sada se u serijsku proizvodnju tzv. djelomično matiranje uvodi putem modela Q2, odnosno posebne verzije Q2 #2 Special Edition s kojom će biti dostupan veliki matirani uzorak na C stupu.

Prema navodima iz Audija primjena ove tehnologije će im dati prednost pred konkurencijom s obzirom kako će omogućiti njihovim kupcima da dodatno personaliziraju bilo koju obojanu površinu na automobilu, izvana i iznutra. Postupak ne traje dugo, a većina posla se obavlja strojno.

Podijeli:
1