Audi odlučio ubrzati elektrifikaciju – 30 noviteta do 2025.

Audi odlučio ubrzati elektrifikaciju – 30 noviteta do 2025.

Audi je potvrdio kako je donijeta službena odluka o ubrzanju planova za elektrifikaciju ponude. Kako bi u tome uspjeli u Ingolstadtu namjeravaju dodatno povećati ulaganja u razvoj električne mobilnosti, digitalizaciju i automatizirane sustave vožnje. Točnije, do 2025. sam Audi će u ova područja investirati oko 14 milijardi Eura.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Audiju smatraju da će do spomenute 2025. oko 40% njihove proizvodnje, odnosno prodaje otpadati na modele s nekom vrstom elektrificiranog, uključujući i u potpunosti električnog pogonskog sklopa. Nadalje, u Audi žele s ovim modelima pokriti sve glavne segmente od gradskih kompaktnih pa sve do velikih vozila, a svi oni će pak i dalje biti dostupni u različitim karoserijskim izvedbama.

Za sada je potvrđeno i da će barem tri ova noviteta biti temeljena na VW-ovoj platformi MEB. Ovi automobili će predstavljati tzv. ulazne modele u ovaj dio ponude te će se raditi o kompaktima. Nadalje, noviteti temeljeni na platformi PPE (Premium Platform Electric – razvijena u suradnji Audija i Porschea) na tržište početi pristizati početkom sljedećeg desetljeća. Ovi će modeli pripadati višim klasama.

Sve u svemu Audi će do 2025. ponuditi trideset noviteta s elektrificiranim pogonskim sklopovima, od čega bi njih 20 trebalo biti opremljeno u potpunosti električnim pogonskim sklopom. Od pojedinih trenutno poznatih noviteta možemo izdvojiti nekoliko električnih i plug-in hibridnih vozila. Primjerice električnu ponudu će činiti: e-tron (već u proizvodnji), e-tron Sportback (premijera tijekom ove godine), Q2 L e-tron BEV (za kinesko tržište – 2019.), e-tron GT koncept (najavna studija – druga polovica 2020.), A3 EV koncept (najavna studija – uskoro premijera), Q4 e-tron koncept (najavna studija temeljena na MEB-u 2020/2021)…

Podijeli:
1