Audi A6 Avant e-tron: četiri prstena vjerna karavanima

Audi A6 Avant e-tron: četiri prstena vjerna karavanima

Novi konceptni električni karavan Audi A6 Avant e-tron predstavljen je kao vozilo koje će biti budućnost luksuznih limuzina, nastao je na temeljima A6 Avant i budućoj Audijevoj platformi PPE

U sklopu redovite godišnje konferencije za medije Audi je ovoga tjedna predstavio svoj budući luksuzni model s vrha ponude – Audi A6 Avant e-tron, koji će biti potpuno električni karavan zasnovan na Audijevoj platformi budućnosti PPE. Vanjskim je dimenzijama gotovo identičan modelu A6 Sportback e-tron, dužine je 4,96 metara, širine 1,9 m te visine 1,44 m.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Audi, osim iznimno atraktivnog dizajna, ovaj koncept opisuje i vrhunskim karakteristikama koje bi novi električni karavan mogao imati. Spominje se tako 800-voltna tehnologija, brzo punjenje baterija snagom od 270 kW, pa čak i doseg s jednim punjenjem baterija od 700 kilometara prema WLTP ciklusu. Iako je riječ o karavanu, za koje se već mislilo da su “pokojni” u eri SUV-ova i lakih te aerodinamičnih električnih vozila, novi A6 Avant mogao bi oživjeti ovaj segment svojim sportskim karakteristikama – pa bi ubrzanje od nule do 100 km/h mogao odrađivati i u manje od 4 sekunde.

Baterija bi kapacitetom trebala mjeriti 100 kW, uz punjenje koje će je od 5 do 80% napuniti za manje od 25 minuta, a 10 minuta brzog punjenja davat će dodatnih 300 km dosega. Ukupna snaga elektromotora bit će do 470 KS, uz 800 Nm okretnog momenta i legendarni Quattro pogon na sve kotače.

Od sportskih detalja ističu se i 22-inčni kotači te maleni prevjesi, kao i dinamična krivulja krova koja čini Avant agresivnim i istodobno luksuznim. Koeficijent otpora zraka trebao bi mu biti 0,24.

Svjetlosni efekti

Audi se posebno potrudio oko LED rasvjetnih elemenata koncepta A6 Avant. Digital Matrix LED svjetla i OLED tehnologija omogućit će projekcije pozdravnih poruka na tlo prilikom otvaranja vrata ili pak projiciranje signala žmigavaca i na cestu u svim uglovima vozila. Prednja svjetla donose do sada neviđenu opciju: kada je automobil priključen na punjač ili parkiran u garaži, a ispred njega se nalazi zid, taj se zid može iskoristiti za projekciju grafike video igre koju vozač i putnici mogu igrati u kabini vozila.

Stražnja LED traka može, osim klasičnih signalnih svjetala, proizvoditi i potpuno personalizirani svjetlosni potpis, kojim upravlja vlasnik vozila.

Audija kaže da će prvi serijski primjerci A6 Avant u verziji e-tron biti predstavljeni tijekom sljedeće godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1