Aston Martin Valhalla – senzacionalni hibrid “za široke mase”

Aston Martin Valhalla – senzacionalni hibrid “za široke mase”

Nakon što je pokazao što je danas u tehnologiji i automobilima sve izvedivo, s modelom Valkyrie, Aston Martin je naumio sve naučeno pretočiti u automobil koji će si ipak moći priuštiti nešto više kupaca

Već godinama se govori o novom modelu Aston Martina, Valhalla, isprva predstavljenom pod radnim nazivom AM-RB 003. Ovoga tjedna i službeno je otkriven i posljednji detalj ovog superautomobila, spremnoga za serijsku proizvodnju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Aston Martin naglašava kako je Valhalla pravi “vozački automobil”, ultramoćni hibrid sa središnje smještenim pogonskim sklopom i čak 950 konjskih snaga. Za to je zaslužan benzinski 4-litreni twin turbo V8 motor sa 750 KS (koji se okreće do 7200 rpm), te dodatna dva elektromotora, jedan sprijeda, drugi straga, uz bateriju od 150kW napona 400V.

Naravno, kada pogledate vanjski izgled ove senzacije, jasno je da su i na aerodinamici mnogo radili. Ona, naime, proizvodi čak 600 kg donwnforcea, a zajedno s pogonskim sklopom omogućit će postizanje vremena od ispod 6:30 minuta na Nürburgringu. Masa praznog vozila bit će 1.550 kilograma.

Najviša deklarirana brzina bit će 330 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi se postići u 2,5 sekunde.

Glavni dijelovi Valhalle, šasija, aerodinamički paket, ovjes i elektronika, vuku korijene iz Formule 1 i vozačima će omogućiti jedinstvene doživljaje vožnje. Šasija je, dakako, načinjena od ugljikovih vlakana, a za razliku od modela Valkyrie, ovome ne nedostaje moderne tehnologije za udobnost i sigurnost. Tako Valhalla donosi dvozonski klima uređaj, prilagodljiva LED svjetla te sustave za pomoć vozaču (automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenje na sudar sprijeda, adaptivni tempomat, praćenje mrtvog kuta te stražnju kameru za parkiranje).

Aston Martin najavljuje da će Valhallu početi kupcima isporučivati u drugoj polovici 2023. godine. O cijenama se još ne zna mnogo, ali ranije su potvrdili da bi se ona trebala kretati između 600 i 700 tisuća funti (5,2 do 6,2 milijuna kuna). Po toj cijeni, predviđaju, postoji tržište za prodati oko tisuću primjeraka u dvije godine. Za one kojima je 2,5 milijuna funti za Valkyrie preskupo, ili su propustili upisati se u knjigu narudžbi ograničenu na 150 komada, ovo se čini kao idealna prilika.

YouTube MP3 - Hotmail
1