Aston Martin radi na novom rednom 6-cilindričnom motoru

Aston Martin radi na novom rednom 6-cilindričnom motoru

Prema posljednjim saznanjima Aston Martin priprema zamjenu za AMG-ove 4,0-litrene V8 pogonske strojeve. Točnije, dotične bi motore trebao zamijeniti novo (in-house) razvijeni redni 6-cilindrični motor, najvjerojatnije obujma od 3,0 litre.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Insajderski izvor je otkrio britanskom Autocaru kako je razvoj novog motora već u poodmakloj fazi te da bi se prvotno trebao ugrađivati u astonov prvi crossover, odnosno model najavljen studijom DBX.

Podsjetimo, Aston Martin je 2013. potpisao ugovor s Daimlerom kojim se njemački partner obvezao opskrbljivati britanskog proizvođača s on-bord elektronikom, infotainmentom te AMG-ovim 4,0-litrenim bi-turbo V8 motorima. Sada Autocar tvrdi kako je namjna tog ugovora bilo privremeno zadovoljavanje astonovih potreba kako bi se njegovim stručnjacima dalo potrebno vrijeme za razvoj novog 6-cilindričnog pogona.

Za sada nema konkretnijih informacija o novom motoru, no najvjerojatnije će se raditi o motoru koji će biti dio hibridnog pogonskog sustava. Svakako će naglasak biti na performansama, no cilj je i zadovoljiti buduće emisijske standarde pa se može očekivati i određena razina ekonomičnosti.

Dodajmo kako bi Aston Martin ipak još neko vrijeme trebao nastaviti koristiti AMG-ov 4.0 V8 bi-turbo. Taj bi se motor trebao naći i u spomenutoj produkcijskoj izvedbi studije DBX. Točnije, DBX bi čak trebao dobiti i V12 izvedbu, a hibridna verzija se očekuje početkom sljedećeg desetljeća. Tada bi na tržište trebao stići i ovaj redni 6-cilindraš.

Na kraju recimo i da Aston Martin radi i na novom V6 motoru koji će (kao dio hibridnog pogona) pokretati Project 003, odnosno sportski nastrojeni model koji će se u ponudi smjesiti ispod modela Valkyrie.

YouTube MP3 - Hotmail
1