Aston Martin predstavio cosworthov V12 koji će pokretati model Valkyrie

Aston Martin predstavio cosworthov V12 koji će pokretati model Valkyrie

Aston Martin je konačno potvrdio kako će atmosferski 6,5-litreni V12 koji je razvijen u suradnji s Cosworthom te koji će pokretati model Valkyrie razvijati snagu od 745 kW, odnosno 1013 KS. U Astonu ovaj model opisuju kao “ultimativni razvojni korak za motor s unutrašnjim izgaranjem.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovom je opisu teško prigovoriti kada je riječ o pogonskom stroju koji se može zavrtjeti do 11100 o/min te razvija specifičnu snagu od 114,7 kW, odnosno 155,9 KS po litri obujma. Radi se o impresivnim brojkama, no s druge strane pomalo iznenađujuće razvija najviši okretni moment od “samo” 740 Nm.

Ipak, budući vlasnici se ne trebaju posebno brinuti s obzirom da će dotični motor biti “dodatno potpomognut baterijskim hibridnim sustavom.” Konačni podaci o ovom pogonskom sklopu još uvijek nisu poznati, no raniji izvještaji su upućivali na to da će mu kombinirana snaga iznositi 842 kW, odnosno 1145 KS.

Nadalje, zahvaljujući konstrukciji i materijalima ovaj motor, inače “optimiziran za minimalnu masu i maksimalnu snagu” teži svega 206 kg. U Aston Martinu ističu i kako je riječ o pogonskom stroju koji će se iskazati izdržljivošću, a tome u prilog govori i činjenica kako je iz Coswortha priopćeno da će mu se očekivani životni vijek kretati oko 100.000 km. Ako se testiranjem utvrdi da je dovoljno samo obnova onda motor neće biti kompletno zamijenjen, već samo obnovljen. Usporedbe radi Mercedes-AMG je za pogonsku jedinicu modela Project One priopćio kako će trajati oko 50.000 km.

Podijeli:
1