Akio Toyoda uskoro odlazi s čela Toyote

Akio Toyoda uskoro odlazi s čela Toyote

Danas 66-godišnji generalni direktor Toyote, Akio Toyoda, najavio je da će 1. travnja odstupiti s te pozicije, kako bi kompanija održala korak s modernim trendovima elektrifikacije i mobilnosti

Toyota, kompanija koja je u svijet osobnih automobila uvela hibridne pogone, a potom posustala u daljnjoj elektrifikaciji, uskoro će promijeniti smjer. Kako bi održali korak s rastućom konkurencijom, posvetili se potpunoj elektrifikaciji svojih automobila i postali kompanija koja se bavi širim pojmom mobilnosti, najavili su veliku reorganizaciju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Akio Toyoda, koji je na čelu ove kompanije od 2009. godine, nakon 1. travnja to više neće biti. Svoju dosadašnju poziciju generalnog izvršnog direktora (CEO) i predsjednika kompanije, zamijenit će onom predsjednika upravnog odbora. 66-godišnji Toyoda unuk je Kiichira Toyode, osnivača Toyota Motorsa, a nakon njegovog odlaska kompaniju će ponovno voditi netko izvan njihove obitelji. Bit će to Koji Sato, dosadašnji šef operative i brandinga u Toyoti te voditelj njihovih kompanija kćeri, Lexus i GAZOO Racing.

Akio Toyoda, Koji Sato, Takeshi Uchiyamada | Foto: Toyota / Noriaki Mitsuhashi / N-RAK photo agency

Ova smjena na vrhu pokrenut će i niz drugih promjena u upravljačkoj strukturi. S mjesta predsjednika upravnog odbora odstupit će Takeshi Uchiyamada, kako bi tamo zasjeo Akio Toyoda. Sve te promjene tek treba potvrditi sljedeća skupština dioničara.

Ono što je sigurno, jest da će nakon 1. travnja u Toyoti pokušati krenuti nekim novim smjerom, i to onim u kojem ide i većina industrije – bavit će se “mobilnošću”, dakle ne samo proizvodnjom osobnih automobila već i vozilima za kratkoročni najam, usluge prijevoza na zahtjev i slično. “Novi tim vodit će promjenu, tranziciju prema kompaniji mobilnosti, koja će pružiti slobodu kretanja svim ljudima”, najavio je budući CEO Toyote, 53-godišnji Sato.

YouTube MP3 - Hotmail
1