1015 KS, V12 i tri elektromotora: Revuelto je prvi hibridni Lamborghini

1015 KS, V12 i tri elektromotora: Revuelto je prvi hibridni Lamborghini

Povodom nadolazeće 60. obljetnice osnivanja, Lamborghini je predstavio svoj novi elektrificirani superautomobil, Revuelto, s hibridnim pogonom ali i prepoznatljivim linijama te karakteristikama

Prvi supersportski automobil s hibridnim pogonom pod markom Lamborghini naziva se Revuelto, a predstavljen je ovoga tjedna medijima, kupcima i odabranim “celebrityjima” u sjedištu kompanije, mjestu Sant’Agata Bolognese. Revuelto je prvi plug-in elektrificirani Lamborghini koji talijansku marku uvodi u novu eru poslovanja, tj. u novo poglavlje, u kojem će elektropogoni nadopunjavati snagu njihovih atmosferskih 6,5-litrenih V12 motora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ove godine Lamborghini obilježava 60. rođendan marke, a u skladu s time željeli su prikazati novi automobil, prepoznatljivog izgleda i sportskih performansi, ali s dodatkom modernih pogonskih tehnologija. Aerodinamika, dizajn, pogonski sklop, nova karbonska šasija – sve je podređeno efikasnosti i performansama, pa tako novi Revuelto ima na raspolaganju ukupno 1015 KS. Korištenjem naprednih materijala i ugljikovih vlakana ovaj model donosi i najbolji omjer mase i snage za Lamborghini ikada: 1,75 kg/KS.

Za njih je zadužen potpuno novi V12 benzinac, zajedno s čak tri elektromotora, koji će omogućiti i kratku vožnju isključivo na struju. Zajednički, ovi motori ubrzavaju Revuelto iz stajanja do 100 km/h za 2,5 sekunde i daju mu najvišu brzinu veću od 350 km/h. Da je moderna tehnologija ušla na velika vrata, potvrđuje i pristutnost torque vectoringa te mogućnosti pogona na sve kotače, zahvaljujući upravo elektromotorima. Dva od njih smještena su sprijeda i povezana s prednjim kotačima, dok je treći postavljen iznad mjenjača (8-stupnjeva, potopljena dvostruka spojka) i uključuje se prema potrebama vožnje.

Baterija visoke gustoće (4500 W/kg) smještena je u središnjem tunelu, kako bi se težište održalo niskim. Kapacitet joj je malen, samo 3,8 kWh, a može se puniti na tri načina: na kućnoj utičnici kroz 30 minuta, korištenjem regenerativnog kočenja u vožnji ili pak izravno snagom V12 motora kroz samo šest minuta.

Revuelto je nakrcan i digitalnim tehnologijama, prvi puta u jedan Lamborghini donosi aktivne sustave pomoći vozaču (ADAS), radare i senzore, tehnologiju zadržavanja vozne trake i adaptivni tempomat, ali i – glasovnog asistenta, Amazonovu Alexu. Određene funkcije superautomobila bit će dostupne i putem njihove mobilne aplikacije i moći će se aktivirati i putem Apple Watcha (primjerice, otključavanje i zaključavanje, paljenje svjetala ili aktiviranje sirene). U kabini će također biti tri velika zaslona: 12,3-inčni instrumentni klaster, 8,4-inčni središnji zaslon te 9,1-inčni dodatni zaslon.

Iz kompanije najavljuju početak proizvodnje za ovu godinu, ali ističu i kako su prve dvije godine proizvodnih kapaciteta već rasprodane – na neviđeno! O cijeni nisu govorili, no ona će nesumnjivo premašiti pola milijuna eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1