10 milijuna Minija u prvih 60 godina

10 milijuna Minija u prvih 60 godina

Prošlo je 60 godina od kada je ideja Aleca Issigonis, dizajnera prvog Minija, zaživjela i postavila osnovu za sve sljedeće male gradske automobile. Sa sprijeda smještenim i poprečno ugrađenim motorom te mjenjačem ispod motora, kao i kotačima i samim rubovima karoserije prvi Mini je postao primjer za moderne male automobile.

Naime, vozačima i putnicima je ponuđen maksimalna ponuda prostora unutar subkompaktnih dimenzija te visoka razina voznih svojstava i agilnosti automobila. Istu formulu sam Mini koristi i danas.

Ovih je dana u minijevoj tvornici u Oxfordu, u kojoj se ovaj automobil proizvodi još od 1959, proizveden 10-milijunti primjerak. Konkretnije, radi se o posebnoj izvedbi Mini 60 Years Edition, u British zelenoj boji, s crnim naljepnicama, LED svjetlima, jedinstvenim 17-colnim naplatcima i sl. detaljima, a pokreće ga 2,0-litreni 4-cilindrični turbo snage 200 KS.

Slavlju proizvodnje ovog primjerka i šezdesetog rođendana se pridružili minijevi modeli iz svake dosadašnje godine proizvodnje. Slavljenički primjerak će postati dio BMW-ove flote posebnih promotivnih vozila i vjerojatno se neće naći u prodaji.

Podijeli:
1