Euro NCAP: Tesla Model Y najsigurniji je od svih do sada testiranih

Euro NCAP: Tesla Model Y najsigurniji je od svih do sada testiranih

Teslin gradski SUV dobio je najbolje ocjene Euro NCAP-a prema novim, strožim pravilima, uvedenima 2020. godine. Zaslužio je maksimalnih pet zvjezdica i vrlo visoke ocjene u svim kategorijama

Europski program testiranja sigurnosnih karakteristika novih automobila, Euro NCAP, objavio je rezultate testa za Teslin Model Y, 2022. godišta. Ovaj električni gradski SUV s 5 vrata zaslužio je na nizu standardiziranih testova maksimalnih pet zvjezdica, a i u svakoj od četiri glavne kategorije ocijenjen je vrlo visokim ocjenama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zahvaljujući tome, smjestio se, s ukupnih 92%, na sam vrh ljestvice automobila testiranih prema novom, značajno strožem protokolu testiranja, uvedenome prije dvije godine. Time je s trona “skinuo” Lexus NX i Subaru Outback, oba s ukupnom ocjenom 89%.

Najsigurniji do sada

Model Y je za zaštitu odraslih putnika u vozilu ocijenjen s 97%, što je najviše od svih do sada testiranih automobila po novom protokolu. U kategoriji zaštite djece u vozilu dobio je vrlo visokih 87%, dok je najnižu ocjenu – ali i dalje prilično dobrih 82% – zaradio u zaštiti drugih ranjivih sudionika u prometu.

U kategoriji aktivnih sustava pomoći vozaču Teslin Model Y također je najbolji od svih do sada ocijenjenih vozila, s ukupnom ocjenom od čak 98%.

Jedine zamjerke ovom modelu su nedostatak zračnih jastuka za koljena i onih bočnih, u visini zdjelice i prsa za putnike straga. Tu je i izostanak Isofix učvršćivača na suvozačkom sjedalu te aktivni prednji poklopac koji bi ublažio nalet na pješaka ili biciklista. Kao iznimno dobri ocijenjeni su sustav kamera Tesla Vision, za prepoznavanje prometnih situacija te s njime povezani sustav automatskog kočenja.

YouTube MP3 - Hotmail
1