Euro NCAP – Novi većinom odlični, stari uglavnom dobri, a Punto…

Euro NCAP – Novi većinom odlični, stari uglavnom dobri, a Punto…

Euro NCAP je objavio posljednje rezultate sigurnosnih testova za ovu godinu. Stručnjaci Euro NCAP-a su tijekom ove godine bili poprilično zaposleni, a dokazuju to i ovi posljednji ovogodišnji rezultati čak četrnaest testiranih vozila među kojima se ponajviše istaknuo fiatov Punto, no ne po dobrome.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, već ostarjeli Punto, koji je u prodaji još od 2005. i koji je još uvijek dostupan na pojedinim tržištima, će ostati zapamćen kao prvi automobil koji je na Euro NCAP-ovom testu dobio 0 zvjezdica. Punto je uspio dobiti dvije zvjezdice u segmentu zaštite odraslih osoba, djece i pješaka, no konačno je završio na nuli zbog izostanka sustava pomoći vozaču i sustava izbjegavanja sudara.

Nadalje, Euro NCAP je testirao nekoliko osvježenih modela kako bi omogućio kupcima njihovu usporedbu s novim automobilima koji su već testirani prema novom programu. Riječ je o modelima Toyota Yaris i Aygo, Alfa Romeo Giulietta, Ford C-Max i Grand C-Max, Opel Karl, DS3. Osim Toyote Yaris koja je zadržala svojih pet zvjezdica ostali modeli su ovaj put ostvarili rezultat od tri zvjezdice (Toyota Aygo četiri zvjezdice s opcijskim sigurnosnim paketom).

Također, testirano je i nekoliko novih modela, a odličan rezultat od pet zvjezdica su ostvarili Hyundai Kona, Kia Stinger, BMW serija 6 GT i Jaguar F-Pace. Tri zvjezdice su dobili MG ZS, Dacia Duster i Kia Stonic. Na kraju dodajmo kako je Stonic s opcijskim paketom sigurnosne opreme ocijenjen s maksimalnih pet zvjezdica.

Fiat Punto

BMW serija 6 GT

Hyundai Kona

Jaguar F-Pace

Kia Stinger

MG ZS

Dacia Duster

Toyota Yaris

Toyota Aygo

Alfa Romeo Giulietta

Ford Grand C-Max

Opel Karl

DS3

YouTube MP3 - Hotmail
1