Euro NCAP – jedna zvjezdica za novi Jeep Wrangler, nijedna za Fiat Pandu

Euro NCAP – jedna zvjezdica za novi Jeep Wrangler, nijedna za Fiat Pandu

Euro NCAP je objavio posljednje ovogodišnje rezultate testiranja sigurnosti novih vozila na kojemu se nisu baš proslavila dva proizvoda Grupe FCA. S jedne strane novi Jeep Wrangler je dobio samo jednu zvjezdicu, a fiatova Panda ni tu jednu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Veliki Wranglerov “grijeh” je činjenica da nije opremljen sustavima automatskog kočenja u nuždi i sustava upozorenja na nenamjeran prelazak u drugu voznu traku. Iz Euro NCAP-a ističu kako je “uistinu razočaravajuće” da novo vozilo koje na tržište stiže u 2018. nema spomenute sigurnosne sustave.

Stoga je Wrangler osvojio svega 32% bodova u kategoriji sustava pomoći vozaču, no nije briljirao ni u ostalim kategorijama. Točnije, kategoriji zaštite odraslih putnika je prikupio 50% bodova, 69% za zaštitu djece te 49 za zaštitu pješaka.

Loše se na ovom testiranju provela i fiatova Panda koja je ocijenjena s 0 zvjezdica te time izjednačila prošlogodišnji negativan rekord svog rođaka Punta koji je prvi model s istim rezultatom. Po kategorijama Panda je uspjela osvojiti svega 45% bodova za zaštitu odraslih osoba, 16% za zaštitu djece, 47% za zaštitu pješaka i samo 7% bodova u kategoriji sustava pomoći vozaču.

Nadalje, Euro NCAP-ovi stručnjaci su testirali Hyunai Santa Fe te ga ocijenili s maksimalnih pet zvjezdica. No, zamijetili su određene nedostatke sa zračnim zavjesama. Naime, u modelima s panoramskim krovom bočne zračne zavjese se mogu razderati. Korejski je proizvođač odmah reagirao te će dotični nedostatak biti ispravljen, a ranije prodana vozila će biti opozvana kako bi se riješio problem.

Maksimalnih 5 zvjezdica je dobio i novi BMW X5. Euro NCAP ipak ističe problem zračnog jastuka za koljena koji se ne aktivira adekvatno te stoga pruža “malu dodatnu zaštitu za noge vozača.”

Ostala testirana vozila su bila Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 i Volvo S60/V60. Sva ova vozila su osvojila 5 zvjezdica te u svakoj kategoriji ostvarili odlične rezultate, a u Euro NCAP-u ističu kako je riječ o automobilima koji “postavljaju nove sigurnosne standarde” te čiji “primjer mogu slijediti drugi” proizvođači.

Podijeli:
1