Seat Leon četvrte generacije: održana svjetska premijera

Seat Leon četvrte generacije: održana svjetska premijera
tekst: Sandro Vrbanus

Seat je predstavio novi Leon, svoj najsigurniji, najpovezaniji model ove serije do sada, uz pet varijanti klasičnog i tri razine elektrificiranog pogona

SEAT je u utorak u tvornici u Martorellu predstavio potpuno novi SEAT Leon. Ovo je poduzeće uložilo 1,1 mlrd. eura kako bi na tržište uvelo vozila s učinkovitijim motorima, novom razinom povezivosti i sustava potpora za vozača, izvrsnom dinamičnošću te estetskim značajkama koje privlače poglede, objavljeno je tijekom premijere.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nova generacija Leona, istaknimo to odmah na početku, na hrvatsko tržište stiže u travnju.

SEAT Leon prodan je u više od 2,2 milijuna primjeraka tijekom svojih triju generacija. Četvrta je generacija dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na izniman uspjeh ovog modela te ga odvela na sljedeću razinu kada je riječ o povezivosti, učinkovitosti, dinamičnosti i sigurnosti.

Novi SEAT Leon dizajniran je, razvijen i proizveden u Barceloni, i to u proizvodnim pogonima marke u Martorellu.  Temelj vozila je napredna platforma MQB Evo koja je pružila dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osjećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela.

Potpuno novi SEAT Leon nadovezuje se na atraktivnost svojeg prethodnika, no s ponešto moderniziranom vanjštinom vozila s poboljšanom aerodinamikom – koeficijent otpora zraka modela SEAT Leon poboljšao se oko 8 % u usporedbi s prethodnom generacijom.

Prednji dio potpuno novog modela SEAT Leon dizajn osigurava izraženiju osobnost ovog modela. LED glavna svjetla izvedena su dublje, a u stražnjem dijelu vozila naglašeni su LED “coast-to-coast” svjetla i poklopcem prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila.

Zaslonom se upravlja i gestama

Unutrašnjost potpuno novog modela orijentirana je na funkcionalnost, minimalizam i eleganciju. Sve je u putničkom prostoru dizajnirano tako da bude ergonomski precizno i da povećava komfor za sve putnike.

Glavni je element u unutrašnjosti središnji 10″ infotainment zaslon, koji uključuje sustav prepoznavanja gesta te osigurava preciznu interakciju s putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim gumbima. Međutim, funkcijama koje su u većoj mjeri ključne za upotrebu i dalje se upravlja uobičajenijim sustavima interakcije.

SEAT Leon s 5 vrata nudi kapacitet prtljažnika od 380 litara (vrijednost istovjetna prethodnoj generaciji), dok Sportstourer nudi kapacitet prtljažnika od 617 litara, što je 30 litara više od prethodne generacije.

Vanjska zrcala vozila sadrže integrirane LED žmigavce, a vozila s LED opcijom također obuhvaćaju svjetla dobrodošlice koja vozača i putnike pozdravljaju projiciranjem španjolske riječi za pozdrav “Hola!” na tlo tijekom aktivacije vozila.

Prvo potpuno povezano vozilo marke

Novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke. U samoj srži sustava modela Leon nalazi se SEAT Digital Cockpit, koji obuhvaća visokorazlučivi 10,25″ kombinirani instrument i infotainment sustav koji korisnici mogu individualizirati. Serijski sustav Media odlikuje se 8,25″ ekranom s kompatibilnošću za smartphone audio, dok veći 10″ ekran sustava Navi nudi 3D povezanu navigaciju, tehnologiju retina zaslona i upravljanje govornim naredbama te prepoznavanje gesta radi pojednostavljenja interakcije s korisnikom.

Njegov sustav Full Link uvodi korisnike u svijet povezivosti te im omogućuje povezivanje svojih mobilnih uređaja s infotainment sustavom vozila putem značajke Android Auto ili bežično putem značajke Apple CarPlay.

Opcijski Connectivity Box s induktivnim punjenjem usklađenim s protokolima Qi standarda osigurat će da se korisnici više neće morati brinuti hoće li im se baterija isprazniti u ključnom trenutku.

Jedinica za online povezivost (Online Connectivity Unit) s integriranom SIM karticom osigurava da potpuno novi SEAT Leon nikada neće izgubiti svoju vezu s digitalnim svijetom. Ubuduće će se njome omogućiti pristup najnovijim infotainment aplikacijama koje se u svakom trenutku mogu ažurirati, a integrirana eSIM kartica također znači da će SEAT Leon profitirati od usluge eCall, s pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju sudara.

Pridoda li se tomu još i mobilna aplikacija SEAT Connect, osigurava se daljinsko upravljanje cijelim nizom funkcija koje će pomoći unaprijediti užitak vozača i također poboljšati sigurnost.

Bogata ponuda motora

Novi SEAT Leon razvijen je s cijelim nizom pogonskih sustava koji sada također uključuje tri električne varijante radi dodatnog poticanja učinkovitosti. Nova generacija kompaktnog automobila profitira od tehnologija benzina (TSI), dizela (TDI), stlačenog prirodnog plina (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije.

Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvaća isključivo motore sa sustavom izravnog punjenja i turbopunjačem te snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona također uključuje 1,0-litrene 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, te veće 1,5-litrene motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS).

Na samom vrhu ove ponude triju motora nalazi se 2,0-litreni TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen s mjenjačem s dvije spojke.

Dizel i dalje predstavlja važnu tehnologiju za smanjenje ugljičnih emisija, a potpuno novi Leon profitira od triju dizelskih opcija pogonskih sustava: one su mahom 2,0-litrene TDI jedinice s izlaznim snagama od 85 kW / 115 KS i 110 kW / 150 KS.

Novi SEAT Leon može imati 1,5-litreni TGI motor na stlačeni prirodni plin (CNG) koji se odlikuje snagom od 96 kW / 130 KS. Ovaj model također prvi put također može sadržavati 48-V blago hibridnu tehnologiju (eTSI), čime ovaj kompaktan automobil pruža još veću razinu učinkovitosti (1.0 TSI 81 kW / 110 KS i 1.5 TIS 110 kW / 150 KS, a obje se opcije nude isključivo s DSG mjenjačem).

Budući da marka SEAT proširuje svoju upotrebu električne energije, četvrta generacija modela Leon također obuhvaća naprednu plug-in hibridnu varijantu. Ona objedinjuje 1,4-litreni TSI benzinski motor s električnim motorom, 13-kWh paket litij-ionske baterije i 6-stupanjski DSG mjenjač, čime se osiguravaju snaga od 150 kW / 204 KS i električni doseg od oko 60 km (WLTP ciklus).

Najsigurniji SEAT ikad

U novi su model integrirani neki od najnaprednijih dostupnih sustava potpora za vozača, uključujući prediktivnu automatsku regulaciju razmaka te sustave Emergency Assist i Travel Assist. Razne tehnologije znače da SEAT Leon osjeća svoje okruženje kako bi mogao ponuditi optimalnu zaštitu bez obzira na scenarij koji nastupi u vožnji.

U priloženoj galeriji donosimo preko 50 fotografija novog Leona u izvedbama s 5 vrata i Sportstourer.

1