Alpine A110

Alpine A110
tekst: Hrvoje Gattin foto: Renault Group

Probuđeni snovi djetinjstva

Pedeset i šest godina nakon predstavljanja izvornika, ponovno oživjela legenda vraća se na ceste. A110 nije bio samo atraktivan sportski automobil već ikona stila i simbol sportskih uspjeha pa je očekivano da je novitet ljepotan kojeg malo tko ne bi poželio

Spomenete li gradić Dieppe, sa sjevera Francuske, bilo kojem upućenijem ljubitelju automobila, ovaj će znati da iz tog dijela svijeta dolazi strast u vidu nekih od uzbudljivijih sportskih modela koje smo imali prilike vidjeti. Alpine, punim imenom Société des Automobiles Alpine SAS, od prvih je dana svog postojanja u Dieppeu vezan uz Renault jer su upravo modeli ove francuske marke poslužili kao osnova njihovih brojnih modela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, da sada ne ulazimo pretjerano u povijest i ne vraćamo se do prvog Alpinea, modela A106 iz 1955, bitno je potsjetiti se kako je izvorni A110 predstavljen 1961. Riječ je o sportskom automobilu koji je predstavljao daljnji razvoj modela A108, a čija je čelična šasija nosila karoseriju od stakloplastike, dok je mehanika u cijelosti preuzeta od Renaulta. Takav pristup osigurao je niže troškove razvoja, ali i nižu cijenu pa je A110 ubrzo postao omiljeni sportski automobil.

A, godinu dana nakon predstavljanja konceptnog modela Alpine Vision, na ovogodišnjem je međunarodnom salonu automobila u Ženevi predstavljen novi A110. Kompaktnih dimenzija, male mase i sa središnje smještenim motorom, ovaj je automobila doista pravi nasljednik izvorne Berlinette, kako je A110 popularno zvan.

Novi život legendarne marke

Renault danas u svom portfelju ima itekako privlačne sportske automobile. Prisjetimo se tek Méganea ili Clia s potpisom Renaulta Sport i jasno će biti da ovom proizvođaču doista ne manjka znanja i iskustva u pripremi uzbudljivih automobila. No, iskušane je recepte katkada pametno oživjeti pa je francuska marka odlučila na ceste vratiti jedno od legendarnih imena, Alpine.

Zapravo, tvrtka Apline je još 1973. postala renaultovo vlasništvo, no 1995. je okončana proizvodnja automobila poznatih prema karakterističnoj plavoj boji. Došlo je vrijeme da se nešto napravi i da se, ponovno uz razumne troškove razvoja, svijetu predstavi punokrvni sportski model niže cjenovne kategorije. A, kada kažemo “punokrvni” svakako ne mislimo da Mégane RS nije sjajan… Samo je činjenica da novi A110 ne predstavlja tek sportsku izvedenicu nekog drugog modela.

Motor i prijenos s poznatim potpisom

Grupa Renault pa tako i njihova pod-marka Alpine Cars, poslovično je škrta kada se radi o objavljivanju detaljnih tehničkih informacija o nekom novom modelu, bez obzira na činjenicu da bi pravi entuzijasti koji su cijelog života s ljubavlju gledali slike izvornog A110 itekako rado htjeli znati dimenzije svih vijaka na novom modelu… No, što je, tu je.

Stoga znamo tek da A110 pokreće novi 1,8-litreni 4-cilindrični benzinski motor koji je razvijen iz 1,6-litrenog pogonskog stroja Clia RS. Dakako i motor modela A110 ima turbopunjač, a njegov je središnji smještaj dobrim dijelom zaslužan za činjenicu da raspored mase osnovnog modela iznosi 44/56 posto. Uz najveću snagu od 252 KS i čak 320 Nm okretnog momenta, ovaj će TCe zasigurno jamčiti vrhunske sportske užitke.

Za prijenos snage, koji je izveden na stražnje kotače, brine se getragov 7-stupanjski DCT mjenjač. Dakle, riječ je o još jednom rješenju koje je u većoj ili manjoj mjeri preuzeto iz drugih renaultovih modela. Ovaj mjenjač s dvije spojke nudi izmjene stupnjeva polugama uz upravljač. A, s obzirom da se na središnjoj konzoli nalaze isključivo tipke N, D i R, za pretpostaviti je da će ovaj (u osnovi automatski) mjenjač biti moguće koristiti isključivo uz ručne izmjene stupnjeva. Ili možda griješimo?

Kako god bilo, za sada se zna da Alpine Cars ne planira predstaviti A110 s ručnim mjnejačem, premda smo nekako sigurni da već postoji cijela “vojska” renaultovih obožavatelja koja očekuje upravo takvu kombinaciju – što zbog drukčijeg iskustva vožnje to i zbog (možda) nešto povoljnije cijene samog automobila.

Performanse dostojne klase

Spomenimo i kako Alpine Cars navodi najveću brzinu od (elektronički ograničenih, dakle, bit će “prostora za tunere”) 250 km/h, dok su automobilu potrebne 4,5 sekunde za ubrzanje od 0 do 100 km/h. Sve navedeno proizvođač prati s vrijednošću potrošnje od 6,2 l/100 km (140 g/km CO2), no s obzirom da se radi o vrijednosti izraženoj prema NEDC-u te da Renault baš i nije pouzdan prema ovom pitanju, potrošnju treba uzeti s ogradom. Ipak, zar je u ovakvom automobilu koja litra više ikome bitna?

I dok će netko možda reći kako navedene performanse nisu posebne, potsjetimo se kako je ovdje riječ o ispod 60.000 Eura vrijednom sportskom automobilu. U okvirima svoje klase, novi je A110 itekako uvjerljiv.

Atletski tip koji će vam se dopasti!

S obzirom da je mala masa osnova uspjeha u svijetu sportskih automobila, bez obzira što neki s dvije tone teškim supersportašima tvrdili, Renault Sport je svoje bogato iskustvo doista uspješno prenio u konstrukciju modela A110. Osnovu ovog automobila predstavljaju aluminijska šasija (bolje rečeno, prostorni okvir) i karoserija čiji su segmenti povezani lijepljenjem, zavarivanjem i zakovicama kako bi se stvorila ultimativno kruta konstrukcija.

Sve navedeno rezultiralo je doista niskom masom od 1080 kg u osnovnoj izvedbi (A110 Première Edition je zbog bogate opreme težak 1103 kg). Uz snagu motora od 252 KS to daje omjer snage i mase od sportski uvjerljivih 4,29 kg/KS. Agilnost i dobre performanse su time zajamčeni. Uostalom, samo su sjedala koja je Sabelt razvio posebno za novi A110 teška tek 13,1 kg što pokazuje kako se na masi štedjelo gdje god je to bilo moguće.

U konačnici, Alpine Cars navodi kako nisko težište i povoljan raspored opterećenja uz središnje ispred stražnje osovine smješten motor i spremnik goriva koji se nalazi iza prednje osovine jamče da će se vozač na najbolji mogući način povezati s automobilom.

Aerodinamika inspirirana trkaćim automobilima

Nije neka posebna novost naići na serijski automobil koji koristi, barem neka, rješenja s natjecateljskih modela. Uostalom, Renault Sport ima doista mnogo iskustava s trkaćih staza, a izvorni je A110 bio itekako uspješan natjecateljski automobil. To je slavno nasljedstvo potrebno očuvati. Uz vrlo aerodinamičnu karoseriju, koeficijent otpora zraka od 0,32 predstavlja doista vrhunski rezultat u svijetu sportskih automobila čija je aerodinamika nerijetko sputana velikim spojlerima ili otvorima za hlađenje snažnih motora.

Također, tu je gotovo u potpunosti glatka podnica vozila, dok stražnji difuzor eliminira potrebu za spojlerom te time ne samo da omogućava zadržavanje elegantne linije automobila već i unaprjeđuje njegova aerodinamička svojstva. Konačno, prednji otvori za zrak su tako konstruirani da stvaraju svojevrsnu “zavjesu” ispred prednjih kotača čime se poboljšava opstrujavanje zraka oko njih.

I, par riječi o opremi

Kako to nalažu aktualni trendovi, premda se radi o sportskom automobilu kod kojeg su masa i performanse prioriteti, opremljenost mora biti na visokoj razini. U unutrašnjosti ćemo tako zateći najfiniju kožu, kombiniranu s oblogama od ugljičnih vlakana i strukturalnim elementima od aluminija. Uz to, A110 Première Edition se nudi u plavoj, crnoj ili bijeloj boji (Alpine Bleu, Noir Profond, Blanc Solaire), tu su i kovani 18-colni alu-naplaci Otto Fuchs s mat-crno lakiranim elementima, specifični za ograničenu seriju Première, lagani sportski ispušni sustav, aluminijske papučice kao i pločica sa serijskim brojem vozila.

Dakako, neizostavni detalji opreme su i Infotainment s velikim dodirnim zaslonom, klima uređaj, elektropokretači prozora, ulazak u vozilo i pokretanje motora bez ključa, električna parkirna kočnica, tempomat te tri načina rada pogonsko-prijenosnog sklopa: Normal, Sport i Track ovisno o kojima se mijenjaju postavke motora, mjenjača, upravljanja, ESP sustava, zvuka ispuha te prikaz na ploči s instrumentima.

A, kada ga mogu kupiti?

Novi Alpine A110 će se proizvoditi u pogonima marke u Dieppeu, a prve se isporuke očekuju krajem 2017. godine. Početak prodaje obilježit će ograničena izvedba A110 Première Edition koje će biti proizvedeno 1955 primjeraka. Dakako, ta brojka odgovara godini u kojoj je Jean Redele osnovao tvrtku Alpine.

Knjiga narudžbi za izvedbu Première Édition je otvorena u prosincu 2016, a za rezervaciju ovog automobila je potrebno preuzeti aplikaciju (Android / iOS). Inicijalni polog iznosi 2.000 Eura, a cijena automobila će biti 58.500 Eura u Francuskoj (s porezom). Ipak, tijekom prvih pet dana već su rezervirane sve izvedbe s upravljačem na lijevoj strani. Rezervacije je, stoga, moguće nastaviti za standardni model koji će se proizvoditi od 2018.

Alpine A110 Première Édition će biti dostupan u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj i Švicarskoj te od 2018. u Velikoj Britaniji i Japanu. Prvi, od 60 planiranih europskih salona Alpinea otvoren je krajem ožujka u pariškom Boulogne-Billancourtu.

– – –

Posjetite stranice marke Alpine Cars

YouTube MP3 - Hotmail
1