Novi američki poštanski kombi ružniji je od Multiple

Novi američki poštanski kombi ružniji je od Multiple

Američka federalna pošta (USPS) dodijelila je kompaniji Oshkosh Defense ugovor za proizvodnju dostavnih vozila nove generacije koja bi trebala modernizirati način dostave pisama i paketa

Pitate li slučajnog prolaznika na ulici koji mu je najružnije vozilo na svijetu – velika je šansa da će, ako se imalo razumije u automobile, izdvojiti Fiat Multiplu. No, situacija bi se u skorijoj budućnosti mogla, barem u SAD-u, promijeniti, jer će tamošnjim ulicama u narednih deset godina početi prometovati 165.000 novih električnih dostavnih kamiona koji su opasan konkurent za najružniji automobil u povijesti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ove kamione kupit će američka federalna poštanska kompanija (USPS) i njima će pokrenuti najveću modernizaciju svojeg poslovanja u više od tri desetljeća. Za USPS će ih proizvesti Oshkosh Defense, američka kompanija inače specijalizirana za proizvodnju vojnih taktičkih vozila. Inicijalna investicija u razvoj proizvodne verzije dostavnog kombija Next Generation Delivery Vehicle (NGDV) bit će 482 milijuna dolara, dok će isporuka svih planiranih kombija Poštu koštati više milijardi dolara.

Ružan, ali praktičan

Novi dostavni kombi bit će prilagođeni modernim zahtjevima dostave. Imat će ugrađen klimatizacijski sustav, poboljšana će biti ergonomija za vozača/dostavljača, a upravljač će biti smješten s desne strane kako bi on mogao lakše ulaziti i izlaziti iz vozila.

U NGDV kombi bit će ugrađene i nadzorne kamere u 360°, sustavi pomoći vozaču za lakše kočenje, kontrolu trakcije i izbjegavanje sudara. Ono što je zanimljivo jest da će ovo vozilo biti složeno tako da se u njega može smjestiti ili motor s unutarnjim izgaranjem ili električni motor s pogonom na baterije. No, primjerci s klasičnim motorima na fosilna goriva moći će kasnije biti pretvoreni u električne, tj. platforma će omogućavati ugradnju električnog pogona naknadno. To je planirano kako bi vozila mogla u budućnosti održavati korak s razvojem tehnologije električnih pogona.

Ovaj će kombi biti u potpunosti proizveden u SADu, a na cestama bi se u prvim dostavnim rutama trebao pojaviti najranije 2023. godine.

Podijeli:
1