Lakiranje automobila robotskom rukom, po narudžbi

Lakiranje automobila robotskom rukom, po narudžbi

Kompanija ABB Robotics predstavila je prvog robota na svijetu koji može automobil obojati, ili ga ukrasiti raznim umjetničkim ilustracijama, precizno, brzo i ekološki održivo

ABB Robotics, švedsko-švicarska kompanija specijalizirana za automobilsku tehniku i robotiku, u suradnji je s umjetnicima predstavila svoj novi projekt – potpuno robotski oslikan automobil. Umjetnici koji su surađivali na projektu bili su indijsko “čudo od djeteta” Advait Kolarkar te digitalni umjetnički kolektiv Illusorr iz Dubaija. Njihova je uloga bila osmisliti dizajn koji će ABB-ovom tehnologijom PixelPaint biti apliciran na automobile.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S tehničke strane, ABB je opremio robotsku ruku IRB 5500, inače namijenjenu za bojanje automobila, ispisnom glavom s čak tisuću mlaznica, koja je u stanju ispisivati grafike s preciznošću na razini pojedinog piksela. Za ukrašavanje cijelog automobila zadanim dizajnom potrebno joj je tek 30 minuta.

Tehnologija PixelPaint stoga predstavlja do sada neviđenu brzinu i preciznost oslikavanja automobila po narudžbi, s detaljima koji su precizniji nego da ih se aplicira rukom. “U vremenima kada kupci žele proizvode prilagođene upravo njima, PixelPaint je revolucionarna tehnologija koja omogućava da bilo koji dizajn bude repliciran na način koji je i ekološki i cjenovno prihvatljiv”, kažu iz ABB Roboticsa.

Robotska ruka u ovom slučaju radi poput ink-jet pisača – nanosi sve potrebne boje u jednom prolazu, bez potrebe da se automobil štiti ljepljivim vrpcama ili da ga se lakira u više faza, što je u slučaju ručnog rada mukotrpan i dugotrajan proces. Kad je riječ o održivosti, ovaj način bojanja smanjuje utrošak boje, vode i energije, jer se 100% boje aplicira na mjesto gdje je ona potrebna. Proizvođači automobila ovime mogu uštedjeti do 60% na oslikavanju automobila po narudžbi i skratiti vrijeme tog procesa na pola.

Za primjer, spomenuti su umjetnici oslikali Volkswagenov SUV obnovljen nakon što je bio uništen u lanjskim katastrofalnim poplavama u Njemačkoj.

YouTube MP3 - Hotmail
1