Škoda Kamiq – novi mali češki crossover

Škoda Kamiq – novi mali češki crossover

Škoda je nedavno i službeno potvrdila kako na europska tržišta uskoro stiže novi subkompaktni crossover temeljen na studiji Vision X, a sada doznajemo da će ovaj model nositi naziv Kamiq. S obzirom da su trenutno dostupni model Karoq i Kodiaq, od Škode se svakako očekivalo da će ime novog modela također započeti sa slovom K te završiti sa slovom Q, no Kamiq je ipak iznenađenje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kažemo iznenađenje i to ne zato što su ranije glasine upućivale na druge nazive, već zato što Škoda koristi ime Kamiq na kineskom tržištu za model koji je isključivo tako dostupan te koji je svojim dimenzijama drugačiji od europskog Kamiqa. Naime, kineski je veći od modela Karoq, dok će europski biti manji.

Drugim riječima, europski Kamiq će biti novi škodin tzv. ulazni crossover te će se temeljiti na VW-ovom T-Crossu, a bliski srodnik će mu biti i seatova Arona. Sva tri spomenuta modela se temelje na istoj A0 izvedbi VW-ove modularne MQB platforme te će pored toga dijeliti većinu komponenti i motorizacije. Dakle, kupci mogu očekivati poznate 3 i 4-cilindrične TSI i TDI motore, ručne i DSG automatske mjenjače te pogon na prednje kotače.

U ponudi bi se vremenom trebala naći i hibridna izvedba, a i sama najavna studija Vision X je predstavljena s hibridnim motorom. U svakom slučaju više bi trebali saznati nakon službene premijere na ovogodišnjem ženevskom auto salonu. Početak prodaje se očekuje u drugoj polovici godine.

1