Prosječan automobil u Hrvatskoj doživi nesreću svakih 120.000 km

Prosječan automobil u Hrvatskoj doživi nesreću svakih 120.000 km

Poznavanje točne kilometraže automobila može reći mnogo o njegovoj prošlosti, uključujući i informaciju o tome koliko je puta mogao biti oštećen. Istraživanje za Hrvatsku otkriva neke zanimljive detalje

Sasvim je očekivano da vozila, koja se aktivno koriste u prometu, pretrpe manju ili veću štetu svakih nekoliko godina. Poznavanje točne kilometraže automobila može nam otkriti mnogo o njegovoj prošlosti, a to uključuje i podataka – koliko je puta tijekom svojeg životnog vijeka mogao biti oštećen.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi olakšali analizu i zaključivanje, tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical, provela je istraživanje u Hrvatskoj, s ciljem utvrđivanja – koliko kilometara automobil obično prijeđe prije nego što mu se dogodi nesreća.

U Hrvatskoj sve više nezgoda

Pružatelj povijesti vozila odredio je vezu između kilometraže automobila i stope nesreća u razdoblju od 2021. do 2023. godine. Podaci su pokazali da je u 2021. godini vozilo prešlo prosječno 150.077 km prije nego što je doživjelo nezgodu, a u 2022. godini 131.503 km. Ove, pak, godine taj broj je 119.638 kilometara, što sugerira da su automobili danas češće oštećeni nego u prijašnjim godinama. Ta povećana razina štete može se pripisati i značajnom povećanju broja putovanja nakon pandemije.

“Vozilo s kilometražom od 300.000 kilometara moglo je doživjeti gotovo tri nesreće. Međutim, čak i mali udarac ili ogrebotine se također kvalificiraju kao nesreća, pa bi kupci rabljenih automobila trebali saznati kakvu je štetu vozilo pretrpjelo prije kupnje određenog automobila”, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

Iako manja oštećenja ne bi trebala utjecati na odluku o kupnji određenog vozila, ozbiljna nesreća može značiti da automobil ima strukturalna oštećenja i možda nije siguran za vožnju.

Stanje je bolje u EU

Kao što sugerira isto istraživanje, 2023. godine automobili u Hrvatskoj odvozili su 18,8% manje kilometara manje od europskog prosjeka prije nego što su doživjeli nesreću. To znači da Hrvati oštećuju svoje automobile češće od vozača u drugim zemljama, što može potaknuti neke neiskrene prodavače da sakriju povijest automobila. CarVertical procjenjuje da je 52,4% rabljenih vozila oštećeno barem jednom.

YouTube MP3 - Hotmail
1