Poticaji za energetski učinkovita vozila razgrabljeni već prvog dana

Poticaji za energetski učinkovita vozila razgrabljeni već prvog dana

Građani su već u prvim satima nakon otvaranja pohrlili ugrabiti poticaje za kupnju energetski učinkovitih vozila pa je Javni poziv ubrzo zatvoren, te je objavljeno da su sva dostupna sredstva rezervirana

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovoga je četvrtka otvorio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijedan 90 milijuna kuna, koji je ove godine išao po nešto drugačijem modelu nego do sada. Kupcima je na raspolaganju bilo preko stotinu modela električnih automobila, jednako kao i modela električnih motocikala i skutera te 43 modela dostavnih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova ponuda, kao i pojednostavljivanje prikupljanja dokumentacija očito su privukli i velik interes kupaca, pa je već prvoga dana iz Fonda objavljeno kako se Javni poziv privremeno zatvara – jer su sva planirana sredstva za poticaje već rezervirana!

Iz FZOEU su poručili kako su u manje od osam sati ukupno zaprimljena 1464 zahtjeva za sufinanciranje ukupno 1950 vozila. Od toga su 60% zahtjeva podnijele fizičke osobe, a ostatak otpada na tvrtke. Dvije trećine vozila prijavljenih za subvencije su iz kategorije M1 (osobni automobili), dok je prosječna tražena subvencija 63.000 kuna. Najtraženiji su, kažu, automobili srednje klase, a velik interes građani su pokazali i za električne motocikle.

U slučaju da subvencije ne iskoriste svi koji su ih prvoga dana rezervirali, za očekivati je da će Fond kasnije ponovno otvoriti natječaj.

YouTube MP3 - Hotmail
1