Kutija ispala iz kamiona – i vratila se natrag, dvaput!

Kutija ispala iz kamiona – i vratila se natrag, dvaput!

Snimka s jedne tajvanske autoceste možda na prvu izgleda nevjerojatno, namješteno, ili kao da je nastala uz pomoć specijalnih efekata. No, ako u obzir uzmemo malo fizike i sretnih okolnosti, vrlo lako dolazimo do sasvim logičnog objašnjenja

Za početak, malo fizike. Iza svakog tijela koje nije idealnog aerodinamičkog oblika, kada se ono kreće kroz zrak (ali i kakav drugi fluid), nastaju turbulencije i vrtlozi. U Formuli 1, primjerice, zračni su vrtlozi koje stvaraju bolidi strogo regulirani, vrlo detlajno proučeni, i jedni su od ključnih čimbenika aerodinamičke efikasnosti bolida.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kod običnih automobila, pak, oni su glavni razlog zašto su svaka vrata prtljažnika, pogotovo kod hatchback vozila, često prekrivena prljavštinom. Vrtlog koji se stvara iza vozila (eng. wake vortex) podiže čestice blata, prašine i vode s ceste i “lijepi” ih za stražnji kraj automobila.

Kod velikih vozila, pogotovo kamiona, ova je pojava još izraženija zbog većeg volumena tijela koje “razdvaja” protok zraka oko sebe. Kada se tako razdvojene struje ponovno sretnu iza vozila, vrtložne sile prilično su snažne. I tu dolazimo do objašnjenja za zabavni video koji se ovih dana pojavio na Internetu, a snimljen je na Tajvanu.

Na njemu vidimo kamion otvorenog tovarnog prostora iz kojeg na cestu ispada kutija, čini se, prazna i prilično lagana, vjerojatno načinjena od stiropora. No, umjesto da ostane kao opasnost na cesti, ova kutija “skače” natrag u kamion – i to dva puta zaredom!

Kao da je riječ o kakvoj magiji, ovaj kamion jednostavno ne može izgubiti teret. No, kao što smo vidjeli, malo fizike razotkrilo je “čaroliju”, ali zabavni faktor ovog videa i dalje je dovoljan da bismo ga pogledali nekoliko puta da bismo povjerovali svojim očima.

1