Honda započela prodaju novog modela Jazz i njegove SUV verzije Crosstar

Honda započela prodaju novog modela Jazz i njegove SUV verzije Crosstar

Oba modela dolaze isključivo uz hibridni pogonski sklop, a cijene nisu nimalo male, već od 179.990 kn za Jazz te 223.990 kn za bogato opremljeno Crosstar izdanje

Nakon što smo seriju prezentacija zatvorili u prvoj polovici ožujka, kad se koronavirus već dobrano počeo širiti Europom, sad je dosta sramežljivo ponovno otvorena. Događaji od posljednjih nekoliko dana ipak nisu poremetili već ranije predstavljanje Hondinih noviteta na domaćem tržištu. Tako je dvorac Gjalski, u Zaboku, bio mjesto okupljanja domaćih specijaliziranih novinara, a kojima su otkriveni detalji o dva nova modela. Riječ je već dobro poznatom modelu Jazz koji se do sada dokazao vrlo velikom dozom praktičnosti, ali i njena nova SUV verzija koja u imenu ima dodatak Crosstar.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Povijest modela krenula je još prije 24 godina kroz modela Logo, a koji je kasnije vrlo uspješno do današnjih dana nastavio Jazz. Sada je i našu domaću scenu stupila nova, četvrta generacija modela Jazz, a koji prati Hondin plan elektrifikacije 2/3 vozila do 2022. godine. Dosadašnje verzije krasile su praktičnost, prostranost i lakoća korištenja, prema navodima samih korisnika, a što je bila glavna nit vodilja pri stvaranju nove generacije. Hondina je filozofija da ne mijenja ono što je dobro, a sada navode kako su svim time povećali vrijednost za uloženi novac. Sukladno toj filozofiji niti se dizajn kompletnog automobila nije bitnije mijenjao još od prve generacije predstavljene 2001. godine, pogotovo kad se pogleda bočna silueta vozila.

Novi je Jazz ostao istih dimenzija kad govorimo o širini vozila (169,4 cm) ili pak međuosovinskom razmaku (251,7 cm), no malo je narastao u duljinu, i to za 1,4 cm (ukupno 404,4 cm), ali je snižen po visini za 2,4 sm, na ukupno 152,6 cm. Kad govorimo o Crosstar izvedbi, ona je u odnosu na Jazz dulja 46 mm, šira 31 mm, u visinu je narasla 30 mm, a za 10 mm je povećan i trag kotača, kako sprijeda tako i straga.

Korištenjem tanjih i bolje postavljenih A nosača dobivena je veća preglednost s vozačke pozicije, a čemu pomaže i niže postavljena instrumentna ploča te kompletna prednja armatura. Udobnost je povećana korištenjem novih sjedala koja sada više nisu napravljena sustavom S opruga već saćastim osloncem u području leđa, a ojačani su i bočni oslonci kako bi se bolje poboljšao prijenos opterećenja. Za tri centimetra je povećana i debljina u području na koje dolazi stražnjica.

Premještanje spremnika goriva ispod prednjih, a ne stražnjih sjedala dobivena je veća iskoristivost straga pa ‘magična sjedala’ omogućuju i preklapanje tako da se dobiva ravna podlica prtljažnika, ali i podizanje dijela za sjedenje kad se prostor stražnjeg reda sjedala pretvara u svojevrsni prostor za prijevoz razne prtljage.

Veliki je naglasak stavljen i na tehnologiju, odnosno povezivanje automobila, multimedije s vanjskim izvorima. Novi multifunkcijski ekran donosi daleko lakše rukovanje kad je ruka oslonjena na dio armaturne ploče. Jednostavniji izbornik omogućava duplo brže navođenje, a zahvaljujući korištenju My Honda aplikacije na pametnom telefonu upravljanje nekim funkcijama moguće je na daljinu.

Pogonski sklop novog modela Jazz i Jazz Crosstar čini kombinacija 1,5-litrenog benzinca i dva elektromotora, s time da jedan služi kao generator (snage 70 kW/95 KS), a drugi kao pogonski motor (snage 80 kW/109 KS i 253 Nm okretnog momenta). Riječ je o poznatoj simbiozi koju smo objasnili lanjskog proljeća kad nam je na tržište stiglo hibridno izdanje modela CR-V. Ovdje je primijenjen taj isti sistem, ali samo nešto malo slabiji.

Jazz je predviđen uz tri razine opreme, Comfort, Elegance te Executive, s time da posljednje navedeni u verziji s crnim krovom, bez obzira na boju ostatka vozila (2-Tone). Crosstar će sada, na početku prodaje biti dostupan isključivo s najbogatijim, Executive paketom, uz mogućnost 2-Tone dizajnerske verzije. Sva vozila dolaze isključivo iz Japana, a svjesni te problematike, kao i lošeg stanja na domaćem tržištu, odnosno ne tako niske cijene, plan prodaje nije velik.

model oprema snaga cijena do reg.
Jazz
1,5 Hybrid Comfort 109 KS 179.990 kn
1,5 Hybrid Elegance 109 KS 192.990 kn
1,5 Hybrid Executive 109 KS 208.990 kn
1,5 Hybrid Executive 2-Tone 109 KS 212.990 kn
Jazz Crosstar
1,5 Hybrid Executive 109 KS 223.990 kn
1,5 Hybrid Executive 2-Tone 109 KS 227.990 kn

Podijeli:
1