Lamborghini Aventador S Roadster - 740 konja u kosi

Lamborghini Aventador S Roadster - 740 konja u kosi

Još otkako je Lamborghini predstavio Aventador S Coupe ljubitelji vozila sa značkom razjarenog bika se pitaju hoće li i kada kroz isti tretman unaprjeđenja proći i verzija Roadster. Iz Sv. Agate Bolonjske je upravo stigao odgovor. Naime, Lamborghini je upravo predstavio Aventador S Roadster koji će službenu premijeru imati u Frankfurtu.

Glavnu razliku u odnosu na S Coupe čini uklonjivi krov koji teži manje od 6 kg, a ostatak vozila je prošao kroz iste vizualne dorade, ali i tehničke dorade. Recimo i kako će krov biti moguće smjestiti u prednji prtljažnik, a kupci, bez dodatne naplate, mogu odabrati između tri boje (mat crna, high-gloss crna i vidljiva ugljična vlakna), dok će u Ad Personam programu uz nadoplatu biti dostupne i razne druge boje.

Kupcima će biti ponuđeno trinaest boja eksterijera, uključujući i Aeigir plavu (na slikama), kao i mnoge mogućnosti personalizacije, a slično je i s unutrašnjošću gdje će budući vlasnici moći izabrati između više različitih presvlaka (boja i materijala) te raznih ukrasnih detalja.

Oni koji žele u potpunosti uživati u zvuku V12 motora mogu otvoriti električno pomični stražnji prozor pritiskom prekidača, a kada je uklonjen krov pametno ga je podići kako bi se smanjila buka i strujanje zraka unutar putničkog prostora.

Uklanjanje krova je rezultiralo povećanjem mase vozila za 50 kg s obzirom na potrebna ojačanja konstrukcije pa tako ovaj Roadster teži 1625 kg. Unatoč tome do 100 km/h će ubrzati za svga 3 sekunde te dosegnuti najveću brzinu od 350 km/h. Razlog za takve superiorne performanse se dakako krije u činjenici da ga pokreće 6,5-litreni atmosferski V12 koji sada razvija snagu od 740 KS te najveći okretni moment od 690 Nm.

Nadalje, pogonski je stroj uparen sa 7-stupanjskim ISR mjenjačem, pogonom na sva četiri kotača, a tu su i dorađeni ovjes, unaprijeđeni sustav nadzora pogonskog sklopa, sustav upravljanja na sva četiri kotača, standardne karbonsko-keramičke kočnice, 20-colni kotači sprijeda i 21-colni otraga s pirellijevim P Zero gumama i sl, a unaprijeđen je i infotainment sustav.

Cijena ovog automobila kreće od 313.666 Eura, a prve isporuke se očekuju u veljači sljedeće godine.

1