Yugo kabriolet iz 1990. kao kolekcionarski primjerak

Yugo kabriolet iz 1990. kao kolekcionarski primjerak

Na aukciji u američkoj kući Barrett-Jackson protekloga je vikenda prodan žuti Yugo kabriolet. Iako star preko 30 godina, u stanju je "kao nov" i na brojaču ima prijeđenih tek manje od 600 kilometara

Legendarni Yugo ponovno je zaokupio pozornost američkih ljubitelja raritetnih automobila, jer je protekloga vikenda jedan prilično očuvani primjerak iz 1990. godine na aukciji kuće Barrett-Jackson prodan kao kolekcionarski predmet za 12.100 dolara. Ovaj žuti Yugo kabriolet jedinstven je jer je star preko 30 godina, a na brojaču stoji da je u svojem životnom vijeku prešao tek 370 milja (nešto manje od 600 kilometara).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Opis Yuga koji stoji na stranicama aukcijske kuće priča je za sebe: “Yugo je patio od zaslužene reputacije loše izrađenog automobila. Kontrola kvalitete bila je gotovo nepoznata, a Yugo je bio pravi prikaz toga. Mnogi Jugići počeli su se raspadati čim su napustili salon, a postali su i česta tema viceva u komičarskim klubovima. Yugo je žestoko reklamiran krajem 1980-ih kao automobil koji će se uklopiti u svačiji život, pružajući osnovni, ekonomični i pouzdani prijevoz kao što su to činili Volkswagen Buba ili ranije Fordov Model T.”

Yugo Cabrio GVC iz 1990. godine rijedak je primjerak jer je te godine ukupno za SAD proizvedeno tek 6.359 komada, a kabrioleti su činili malen udio u ukupnoj proizvodnji. Ukupno je “preko bare” te godine završilo tek 75 ovakvih vozila. Amerikanci ističu kako je to bila i posljednja godina u kojoj su se ovi automobili uvozili u SAD.

Aukcijska je kuća navela i kako mu je povijest “čista”, a mi ćemo istaknuti njegove osnovne tehničke karakteristike: benzinski motor s četiri cilindra od 1.300 kubičnih centimetara i 67 KS te ručni mjenjač s čak 5 brzina. Tu je i “luskuzni” sivi plišani interijer. Čestitke sretnom kupcu, nadamo se da će mu se investicija u ovaj kolekcionarski primjerak isplatiti.

YouTube MP3 - Hotmail
1