Renault-Nissan-Mitsubishi je najveći proizvođač automobila na svijetu?

Renault-Nissan-Mitsubishi je najveći proizvođač automobila na svijetu?

Nedavno smo vas izvijestili kako je Volkswagen ponovno najveći svjetski proizvođač automobila na svijetu s obzirom kako je tijekom prošle godine, uz rast od 4,3%, prodao rekordnih 10,74 milijuna vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, prema mišljenju vodstva Renault-Nissana i odnedavno Mitsubishija to nije dovoljno za osvajanje krune najvećeg svjetskog proizvođača automobila na svijetu. Naime, Renault-Nissan-Mitsubishi su tijekom 2017. prodali 10,6 milijuna osobnih i lakih komercijalnih vozila pa njihov šef Carlos Ghosn tvrdi kako je upravo ova francusko-japanska alijansa tehnički najveći proizvođač automobila na svijetu.

Da, 10,6 milijuna je manje od 10,74 milijuna, no Ghosn kaže kako Nijemci u svoje ukupne brojke uračunavaju i prodaju kamiona Scanije i MAN-a koja otprilike čini 200.000 jedinica te je bez njih Grupa VW na drugom, a ne na prvom mjestu. Stoga Ghosn smatra kako je njegov Renault-Nissan-Mitsubishi, a koji još obuhvaća marke Dacia, AvtoVAZ i Datsun, onaj koji se može pohvaliti najvećim proizvođačem automobila na svijetu u 2017. godini.

Toyotine brojke još uvijek nisu poznate, no ovaj japanski proizvođač je već rekao kako očekuje treće mjesto s oko 10,35 milijuna prodanih vozila, odnosno oko 2% više nego u 2016.

Na kraju samo podsjetimo kako su izgledali rezultati iz 2016. kada je prvo mjesto uzela Grupa Volkswagen (10,3 milijuna), a slijedili su je Toyota (10,2) i Renault-Nissan (9,96).

Podijeli:
1