Opel predstavio strateški plan PACE!

Opel predstavio strateški plan PACE!

Na jutros održanoj konferenciji za medije, predstavnici Opela i Grupacije PSA izložili su strateške planove, kao i one vezane uz buduće modele njemačke marke. Glavni zaključci ove konferencije su:

-- tekst slijedi nakon oglasa --

  • Povratak u profitabilnost do 2020: 2% operativne profitne marže za proizvodnju automobila, pozitivan slobodni operativni protok gotovine
  • Niža financijska točka pokrića kod 800.000 vozila
  • Elektrifikacija i vodeća pozicija u snižavanju emisije CO2: do 2024. sve će linije osobnih automobila biti elektrificirane
  • Planira se zadržati i modernizirati sve tvornice radi sprječavanja otkaza
  • Centar za istraživanje i razvoj u Rüsselsheimu postat će globalni centar kompetencija za Grupaciju PSA
  • Proširenje komercijalnog dosega: korištenje opelove robne marke za mogući prekooceanski izvoz i poticaj rasta prodaje opelovih/vauxhallovih lakih gospodarskih vozila
  • Provedba programa PACE! odmah će se odraziti na učinak Opela/Vauxhalla i utrti put održivoj budućnosti

Pogledajte snimku konferencije za medije Opela i Grupacije PSA

U nastavku donosimo cijeli tekst:

Michael Lohscheller, glavni izvršni direktor tvrtke Opel Automobile GmbH, danas je predstavio strateški plan PACE! kojim se namjerava učvrstiti financijske temelje i povećati održivu konkurentnost i rast ove njemačke marke.

Sve inicijative programa PACE! pridonijet će ciljevima generiranja pozitivnog slobodnog operativnog protoka gotovine kao i operativne profitne marže za odjel proizvodnje automobila od 2% u prvoj fazi do 2020. godine te od 6% do 2026. Kombiniranjem svih prednosti postići će se godišnja sinergija na razini Grupacije PSA od 1,1 milijarde Eura do 2020. te 1,7 milijardi Eura do 2026. Sve poduzete radnje pridonijet će nižoj financijskoj točki pokrića za Opel/Vauxhall kod 800.000 vozila, čime će se stvoriti profitabilan poslovni model bez obzira na tržišnu situaciju.

Dobivši sveobuhvatan pristup tehnologijama tvrtke Grupacije PSA, Opel/Vauxhall će postati vodeći europski proizvođač prema pitanju smanjenju emisija CO2. Do 2024. sve će europske linije osobnih automobila biti elektrificirane, nudeći uz učinkovite motore s unutarnjim izgaranjem i čisti električni pogon na bateriju ili pak plug-in hibridnu verziju. Do 2020. Opel/Vauxhall će na tržište izbaciti četiri elektrificirane linije automobila, uključujući Grandland X PHEV i novu generaciju Corse kao posve električnog vozila.

Tvrtka će do 2020. povećati svoju konkurentnost smanjenjem troškova za oko 700 Eura po automobilu. Učinkovitost marketinških troškova povećat će se za više od 10%. Ukupna učinkovitost bit će povećana smanjenjem složenosti svih funkcija pri čemu će se omjer općenitih i troškova za administraciju te prihoda pomaknuti s 5,6 na 4,7% uz dodatni cilj dovođenja tvrtke na razinu referentnih vrijednosti u branši kad se radi o omjeru troškova za plaće i prihoda. Sinergiji će pogodovati i optimiziranje istraživanja i razvoja te kapitalnih ulaganja na 7-8% prihoda od automobila, optimiziranje proizvodnih i administrativnih procesa do 2020. i oslobađanje obrtnog kapitala od 1,2 milijarde Eura do 2022.

Poboljšana konkurentnost proizvodnih pogona dovest će do nove preraspodjele proizvodnje pojedinih modela radi bolje razine iskorištenosti za sljedeće desetljeće. Dvije platforme tvrtke Grupacije PSA, CMP i EMP2 bit će uvedene u sve opelove/vauxhallove tvornice. Za početak, SUV utemeljen na platformi EMP2 planira se proizvoditi u Eisenachu 2019, dok vozilo iz D segmenta utemeljeno na istoj platformi dolazi u Rüsselsheim. Razmještaj novih pogonskih sustava među opelovim/vauxhalovim proizvodnim pogonima pratit će prijelaz s GM-ovih motora i prijenosa na one Grupacije PSA.

“PACE! će aktivirati naš puni potencijal. Ovaj je plan od ključne važnosti za tvrtku jer će zaštititi naše zaposlenike od nepovoljnih kretanja i pretvoriti Opel/Vauxhall u održivu, profitabilnu, elektrificiranu i globalnu tvrtku. Time će nam biti osigurana budućnost i njemačkom ćemo izvrsnošću pridonijeti razvoju Grupacije PSA. Implementacija je već započela, a svi timovi jedva čekaju ostvariti ciljeve”, rekao je glavni izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

Plan je osmišljen s jasnom namjerom da se zadrže sve tvornice i izbjegnu otpuštanja u Europi. Nužno i održivo smanjenje troškova rada postići će se pametnim mjerama kao što su inovativni koncepti radnog vremena, sudjelovanje u programima ili sheme ranijeg umirovljenja.

Sva će se opelova/vauxhallova vozila inženjerski osmišljavati u Rüsselsheimu, koji će se pretvoriti u globalni centar kompetencija za cijelu Grupaciju PSA. Prepoznata su prva stručna područja, npr. gorive ćelije te razvoj određenih automatiziranih voznih tehnologija i pomoćnih sustava za vozače. Time će se i dalje jamčiti kvaliteta njemačkog inženjerstva te cjenovno pristupačne inovacije.

Ukupno gledano, broj platformi koje Opel/Vauxhall koristi za svoja osobna vozila bit će do 2024. smanjen s trenutnih devet na dvije, a linije pogonskih sustava bit će optimizirane s aktualnih deset na četiri. “Usklađivanjem arhitektura i linija motora znatno će se smanjiti složenost razvoja i proizvodnje, a time i povećati učinci i sinergija, što u konačnici pridonosi ukupnoj profitabilnosti”, rekao je Lohscheller.

Opel/Vauxhall će prijeći na učinkovite i prilagodljive arhitekture vozila Grupacije PSA brže nego se prvotno planiralo. Od 2024. nadalje, svi će opelovi/vauxhallovi modeli vozila biti utemeljeni na zajedničkoj arhitekturi PSA. Sljedeći će 2018. doći Combo, a 2019. nova generacija prodajnog hita Corse. Taj će se ritam dalje održavati jednim velikim tržišnim predstavljanjem godišnje. Računajući sve karoserijske izvedbe, Opel/Vauxhall će do 2020. predstaviti 9 novih modela. Taj će raspored omogućiti povećanje vrijednosti vozila robnih marki Opela/Vauxhalla i smanjenje razlike prema referentnim vrijednostima za četiri postotna boda.

Rast prodaje dodatno profiliranih i pojačanih robnih marki Opela/Vauxhalla podržat će inicijative poput ponude još privlačnijih financijskih proizvoda kao i ponuda punog operativnog leasinga preko opelovog i vauxhallovog odjela financijskih usluga.

Opel će do 2022. ući i na više od 20 novih izvoznih tržišta te ispitati globalne srednjeročne prilike za profitabilni prekooceanski izvoz.

Kako bi potaknuo rast u financijski privlačnom segmentu lakih gospodarskih vozila, Opel/Vauxhall će i tu predstaviti nove modele i ući na nova tržišta s jasnim ciljem povećanja prodaje za 25% do 2020. u usporedbi s 2017. godinom.

“PACE! je osmislio Opel/Vauxhall u korist svojih zaposlenika kako bi trenutačno unaprijedio učinak”, izjavio je Lohscheller.

Podijeli:
1