Novi Seat Leon stiže na proljeće

Novi Seat Leon stiže na proljeće

Razvoj novog seatovog kompaktnog automobila, odnosno najbližeg španjolskog rođaga osme generacije VW-ovog Golfa je u završnim fazama. Točnije, nova generacija modela Leon će vrlo vjerojatno biti predstavljena na sljedećem ženevskom auto salonu u ožujku 2018, a na tržištu će e pojaviti sredinom godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako se razvojni proces približava svom kraju tako se polako, ali sigurno pojavljuju određene informacije o ovom vozilu. Ono što smo već ranije znali je da će se Leon temeljiti na dotjeranoj MQB platformi što će rezultirati manjom masom. Nadalje, čini se kako će novi Leon biti nešto veći te dužeg međuosovinskog razmaka, a time i prostranije putničke kabine i veće zapremine prtljažnika.

Kupcima bi sigurno trebale biti ponuđene dvije karoserijske izvedbe, klasični hatchback s petorim vratima te karavan, dok se verzija s trima vratima neće pojaviti. Za sada nema službene potvrde, no pojedini izvori tvrde kako će se sigurnom dvojcu možda pridružiti crossover izvedba koja će se smjestiti ispod Atece. Taj bi model u osnovi mogao biti i karavan s dodatnom zaštitom povišene podnice i nešto robusnijim dizajnom. Slično Leonu X-Perience.

Viđena testna vozila otkrivaju nešto agresivniji i oštriji dizajn s izraženijim elementima i linijama karoserije uz zadržavanje osnovnih proporcija trenutne, treće generacije. Jedna od značajnijih novosti bi trebala biti i ugradnja novog VW-ovog infotainmenta kojeg će se moći kontrolirati glasom te koji će ponuditi osjetno naprednije i intuitivnije sučelje, kao i razne mogućnosti povezivosti. Očekuje se i značajno pojednostavljenje kokpita s prebacivanjem više komandi na zaslone infotainmenta. Drugim riječima, manje klasičnih prekidača.

Što se motorizacije tiče osnovu ponude će činiti 3 i 4-cilindrični TSI i TDI motori manjeg obujma, a najveću novost u ponudi će činiti plug-in hibridni pogonski sklop, prvi u jednom Seatu. Konkretnije plug-in hibridni Leon bi svojim vlasnicima trebao ponuditi električnu autonomiju od oko 50 km.

Podijeli:
1