Novi papamobil je Toyota Mirai na vodik

Novi papamobil je Toyota Mirai na vodik

Katolička biskupska konferencija Japana darovala je papi Franji novi papamobil – za njegove potrebe posebno prilagođenu Toyotu Mirai s pogonom na vodikove ćelije

Papa Frano prelazi s fosilnih goriva na vodik. Poglavaru Katoličke crkve uručena je nova bijela i posebno prilagođena Toyota Mirai. Ovaj model Toyote lansiran je 2014. godine i prvi je komercijalno dostupni automobil s pogonom na vodikove gorive ćelije koji se proizvodi u većoj seriji. Do sada ih je prodano nešto više od 10 tisuća. Doseg s jednim punjenjem vodika mu je oko 500 kilometara, a umjesto ispušnih plinova njegov motor proizvodi tek potpuno ekološki prihvatljivu vodu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi papamobil prerađena je Toyota Mirai (Mirai, inače, na japanskom znači budućnost), duga 5,1, a s novim krovom visoka čak 3,7 metara. Stražnji dio vozila otvoren je i omogućava papi Franji da u njemu stoji kako bi bio vidljiviji ljudima – napose, ovaj automobil i nije uobičajeno prijevozno sredstvo već se koristi uglavnom kada papa posjećuje neku zemlju gdje ga želi vidjeti što veći broj ljudi.

Osim što ima novi automobil, papi je ovaj potez važan i s ekološke strane. On je, naime, i prije pokazivao velik interes za pitanja zaštite okoliša, o čemu je 2015. godine napisao i encikliku. Toyota koja je ovoga tjedna uručena papi Franji jedan je od dva automobila koje je ova kompanija proizvela za vrijeme njegovog posjeta Japanu u studenome prošle godine. Nije objavljeno gdje je završio drugi automobil (možda u Japanu čeka novi papin posjet?).

Prema dostupnim podacima, u Vatikanu, a niti u njegovoj blizini, za sada ne postoji punionica u kojoj bi papini ljudi mogli novi papamobil napuniti vodikom. Novi će papin službeni Mirai, dakle, vjerojatno morati nadopunjavati za vrijeme posjeta drugim zemljama.

YouTube MP3 - Hotmail
1