Najprodavanije marke automobila u pojedinim zemljama svijeta su…

Najprodavanije marke automobila u pojedinim zemljama svijeta su…

Danas se širom svijeta proizvede više automobila nego u bilo kojem trenutku u povijesti, a u protekloj godini je ukupno prodano preko 88,1 automobila i lakih komercijalnih vozila što je 4,8% više nego godinu dana ranije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volkswagen je proizvođač koji je ostvario ukupno najveću brojku prodanih automobila, no broj jedan na većini tržišta je Toyota koja je najpopularnija marka u 49 zemalja. Volkswagen je najpopularniji u 14 država, uključujući i Hrvatsku, Ford u 8, Renault i Škoda u 6, Dacia i Fiat u 5…

Nadalje, na priloženoj infografici se vidi da je Volkswagen najpopularniji u Europi, dok Toyota “vlada” Latinskom Amerikom, dobrim dijelom Azije, Afrike, Australije i Oceanije, a Ford je najprodavaniji u SAD-u i Kanadi.

U pravilu je primjetan patriotizam kod odabira automobila. Naime, u Francuskoj je najprodavaniji Renault, u Španjolskoj Seat, u Italiji Fiat, u Njemačkoj Volkswagen, u rumunjskoj Dacia, u Češkoj Škoda, a slično je i s drugim državama poput Koreje, Japana, SAD-a te Kini u kojoj je najpopularniji Wuling.

Na kraju dodajmo jednu zanimljivost kako je Mercedes-Benz jedini premium proizvođač koji je osvojio prvo mjesto u nekoj državi. Točnije, u Turkmenistanu.

Podijeli:
1