Jaguar Land Rover predstavio planove za novu platformu

Jaguar Land Rover predstavio planove za novu platformu

Već odavno nije tajna da Jaguar Land Rover planira proširenje svoje ponude novim modelima, a sada doznajemo kako će do 2024. lansirati tri u potpunosti nova vozila, uključujući i novi Defender.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, Auto News javlja kako će dva noviteta biti predstavljena između 2020/21. Jedan od njih će biti novi Defender, a drugi veliki i luksuzni jaguarov SUV J-Pace. Treći novitet će na tržište stići između 2022. i 2024, no za sada nije poznato o kojem će se točno modelu raditi, a jedan od glavnih kandidata je tzv. Range Rover Allroad.

Da pojasnimo. Neki pretpostavljaju kako se Range Rover sprema na lansiranje automobila koji bi najlakše bilo opisati kao luksuzni povišeni karavan. Dakako, može se raditi o nekom u potpunosti drugom automobilu.

Nadalje, priložena prezentacija je otkrila i neke pojedinosti glede nove JLR-ove platforme MLA (Modular Longitudinal Architecture) te dotjerane platforme PTA (Premium Transverse Architecture) koja će biti osnova za novi Range Rover Evoque te još nekoliko manjih modela iz JLR-ove ponude, no do sredine idućeg desetljeća će izaći iz proizvodnje.

Nova platforma će omogućiti ugradnju tzv. blagih hibrida, plug-in hibrida te baterijskih električnih pogonskih sklopova, a baterije biti ugrađene u podnicu vozila. Ovo podvozje će omogućiti veći komfor i kvalitetnije vozne sposobnosti automobila koji će se bazirati na njoj. Točnije, prvi modeli temeljeni na platformi MLA će na tržište stići tijekom 2020, a očekuje se kako će ista biti osnova i za novi Defender.

Eco-friendly pogonski sklopovi će imati sve važniju ulogu u JLR. Točnije, u srednjoročnom razdoblju JLR planira prodavati oko 20% električnih i plug-in hibridnih modela, a od 2020. svi će noviteti imati neki oblik elektrificiranog pogonskog sklopa. Čak će i modeli s klasičnim motorima postati ekonomičniji s obzirom na daljnja unaprjeđenja motora te na činjenicu kako će veća upotreba aluminija i drugih sličnih materijala omogućiti smanjenje njihove mase. Određeni pomaci će biti učinjeni i kada je riječ o aerodinamičnim svojstvima automobila.

Podijeli:
1