Jaguar Land Rover predstavio planove za novu platformu

Jaguar Land Rover predstavio planove za novu platformu

Već odavno nije tajna da Jaguar Land Rover planira proširenje svoje ponude novim modelima, a sada doznajemo kako će do 2024. lansirati tri u potpunosti nova vozila, uključujući i novi Defender.

Konkretnije, Auto News javlja kako će dva noviteta biti predstavljena između 2020/21. Jedan od njih će biti novi Defender, a drugi veliki i luksuzni jaguarov SUV J-Pace. Treći novitet će na tržište stići između 2022. i 2024, no za sada nije poznato o kojem će se točno modelu raditi, a jedan od glavnih kandidata je tzv. Range Rover Allroad.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Da pojasnimo. Neki pretpostavljaju kako se Range Rover sprema na lansiranje automobila koji bi najlakše bilo opisati kao luksuzni povišeni karavan. Dakako, može se raditi o nekom u potpunosti drugom automobilu.

Nadalje, priložena prezentacija je otkrila i neke pojedinosti glede nove JLR-ove platforme MLA (Modular Longitudinal Architecture) te dotjerane platforme PTA (Premium Transverse Architecture) koja će biti osnova za novi Range Rover Evoque te još nekoliko manjih modela iz JLR-ove ponude, no do sredine idućeg desetljeća će izaći iz proizvodnje.

Nova platforma će omogućiti ugradnju tzv. blagih hibrida, plug-in hibrida te baterijskih električnih pogonskih sklopova, a baterije biti ugrađene u podnicu vozila. Ovo podvozje će omogućiti veći komfor i kvalitetnije vozne sposobnosti automobila koji će se bazirati na njoj. Točnije, prvi modeli temeljeni na platformi MLA će na tržište stići tijekom 2020, a očekuje se kako će ista biti osnova i za novi Defender.

Eco-friendly pogonski sklopovi će imati sve važniju ulogu u JLR. Točnije, u srednjoročnom razdoblju JLR planira prodavati oko 20% električnih i plug-in hibridnih modela, a od 2020. svi će noviteti imati neki oblik elektrificiranog pogonskog sklopa. Čak će i modeli s klasičnim motorima postati ekonomičniji s obzirom na daljnja unaprjeđenja motora te na činjenicu kako će veća upotreba aluminija i drugih sličnih materijala omogućiti smanjenje njihove mase. Određeni pomaci će biti učinjeni i kada je riječ o aerodinamičnim svojstvima automobila.

Podijeli:
1