AUTOSAR, standardni softver za automobile, podučava se na FER-u

AUTOSAR, standardni softver za automobile, podučava se na FER-u

Online edukacijski modul na temu AUTOSAR-a, automobilskog standarda za otvorenu i standardiziranu softversku arhitekturu, dostupan je studentima zagrebačkog FER-a online, kao izvannastavni kolegij

GlobalLogic Hrvatska i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture), koji predstavlja automobilski standard uspostavljen s ciljem stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture.  Na ovaj način studenti će dobiti mogućnost učiti vještine koje su tražene na softverskom tržištu i povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Velik interes studenata

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija.

Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati 10-ak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju tvrtkom Elektrobit. Osim pristupa specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visoko sofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja AUTOSAR sustava za moderne automobile.

Stjecanje praktičnog znanja

Edukacijski modul pokriva većinom klasičnu platformu AUTOSAR, no bit će pokrivena i adaptivna platforma AUTOSAR te će se prikazati njihove glavne razlike i kada se koja od njih koristi u autoindustriji. Studenti će dobiti priliku raditi na komercijalnim alatima koji se koriste za razvoj i validaciju aplikacija elektroničkih upravljačkih jedinica u automobilskoj industriji.

ECU-i su glavne komponente u modernim automobilima koje upravljaju sa svim sustavima – od bazičnih, kao što je kontrola motora i kočničkog sustava, preko infotainmenta, regulacije klime, sve do sigurnosnih sustava kao što je airbag. U modernim automobilima ih ima i više od 100, a imperativ je omogućiti upravljanje vozilom u realnom vremenu. Kako bi stekli praktično znanje, studenti će tijekom laboratorijskih vježbi konfigurirati, validirati i generirati jednostavne aplikacije za upravljanje ECU-ima.

Izuzetno sam sretan što se ostvarila suradnja između FER-a, Elektrobita i GlobalLogica te da smo krenuli s predavanjima i laboratorijskim vježbama. Nije bilo lako jer smo u kratkom roku sve morali prebaciti u online način izvođenja, što je poseban izazov svim predavačima i demonstratorima na vježbama, ali i samim studentima. Vještine koje će studenti usvojiti kroz edukacijski modul bit će  odlična baza za daljnje usavršavanje, ali i priprema za izazovnu radnu okolinu u okviru razvoja softvera u autoindustriji. Prvi puta organiziramo ovakav oblik suradnje s FER-om i već sada imamo konstruktivne ideje kako u sljedećoj godini podići edukacijski modul na još višu razinu proširenjem s novim temama koje su povezane s platformom AUTOSAR“, rekao je programski direktor u GlobalLogic Hrvatska, Joško Rogulj, te dodao da je ovoliki interes za kolegij signal da su studenti zainteresirani za rad u autoindustriji.

FER je već dulje vremena otvoren za suradnju s hrvatskim tvrtkama u području edukacije i pripreme studenata za rad na tehnologijama koje su danas važne na tržištu rada, pri čemu sve veći značaj dobivaju tehnologije u području automobilske industrije, ali i ugradbenih računalnih sustava općenito. Kroz formu vještina, koje su na FER-u organizirane u vidu izvannastavnih kolegija, pruža se visoka fleksibilnost nastavnog procesa i mogućnost kontinuirane prilagodbe ponude znanja studentima kako bi se što bolje pratili trendovi koji se svakodnevno mijenjaju u području visokih tehnologija. Uspješna suradnja s tvrtkom GlobalLogic u području edukacije studenata za rad na AUTOSAR platformi pokazala je da se kroz suradnju akademske i industrijske zajednice mogu u vrlo kratkom vremenu uspješno i efikasno implementirati novi stručni kolegiji za studente koji će pridonijeti njihovoj još boljoj zapošljivosti i obogatiti nastavne sadržaje koji se nude studentima“, rekao je izv. prof. na FER-u dr. sc. Hrvoje Džapo.

1